CONSULTA CONTROVERTIDA

Ovnis i refugiats al referèndum d'Hongria

Un grup d'artistes desafia el Govern d'Orbán i munta una campanya satírica paral·lela contra la política xenòfoba

El Partit del Gos amb dues Cues demana el vot nul sobre les quotes de la UE i aspira a presentar-se a les pròximes eleccions del 2018

jgblanco35728952 a woman walks in front of the hungarian goverment s referend161001124452

jgblanco35728952 a woman walks in front of the hungarian goverment s referend161001124452 / LASZLO BALOGH

4
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

“¿Sabies que els hongaresos han vist més ovnis que refugiats en tota la seva vida?”. Aquesta és una de les moltes preguntes hilarants que pengen a les tanques publicitàries de Budapest des de fa setmanes, barrejades amb altres d'alarmistes i xenòfobes: “¿Sabies que Brussel·les vol instal·lar una ciutat plena d'immigrants a Hongria?”. “¿Sabies que des de l'inici de la crisi d'immigració més de 300 persones han mort en atacs terroristes a Europa?”.

Hongria vota aquest diumenge en un controvertit referèndumreferèndum sobre les quotes d'acollida de refugiats pactades per la UE. El camp de batalla de la guerra dels “¿Sabies?” és l'espai públic del país i els seus contendents són el poderós Govern populista de dretes de Viktor Orbán i el petit Partit del Gos amb dues Cues, fundat el 2006 per un grup d'artistes i periodistes satírics que tenen com a armes la mofa i l'humor. El seu nom, per estrany que sembli, al·ludeix a l'expressió anglesa “to be like a dog with two tails”, que significa estar content, tant com un gos que remena la cua, aquest és el terme que haurien utilitzat quan es van legalitzar com a partit el 2014 si no l'hi haguessin prohibit perquè a Hongria també s'usa per referir-se al penis.

"El Govern ha posat en marxa una campanya de l'odi i de la por. No utilitza mai la paraula ‘refugiats’, parla sempre d'‘immigrants’, i diu coses com que violaran la teva dona o que els terroristes del Bataclan eren immigrants", diu Zsolt Vitora, vicepresident del partit. Periodista i director artístic de cine i teatre, de 48 anys, va ser candidat a l'alcaldia de Budapest prometent no prometre res, excepte vida eterna i cervesa gratis per a tothom.

"INFORMACIÓ" AMB DINER PÚBLIC

Orbán no ha estalviat ni esforços ni diner públic per "informar” els hongaresos dels mals de la “immigració” i de les nefastes polítiques dels “elits” de Brussel·les. Ho va començar a fer la primavera del 2015, quan la popularitat de Fidesz, el seu partit, dequeia a les enquestes i abans que la crisi dels refugiats copés l'agenda europea. Llavors va fer una macroenquesta “sobre la immigració i el terrorisme” i una campanya de comunicació per advertir els refugiats que no podien prendre la feina als hongaresos i que havien de respectar les lleis i la cultura del país. En total, es va gastar 1.200 milions de florins (uns 4 milions d'euros).

Amb el referèndum, ha multiplicat la despesa i les energies per aconseguir que la votació sigui vàlida (perquè ho sigui hi ha de participar més de la meitat de l'electorat) i que guanyi el 'no' a les quotes de Brussel·les. A més de la sèrie dels “¿Sabies?” que empaperen els carrers del país, ha posat en marxa una web, ha inundat els mitjans públics i les xarxes socials de propaganda i ha enviat a les llars hongareses 4 milions de quadernets de 18 fulls a tot color.

El missatge és clar: la multiculturalitat a Europa ha fracassat; la immigració amenaça la identitat ètnica, cultural i religiosa del continent i incrementa la possibilitat d'atacs terroristes, i només els hongaresos han de decidir amb qui volen viure i amb qui no.  Algunes fonts calculen en 10.200 milions de florins (uns 35 milions d'euros) la despesa en la campanya i a organitzar la consulta, altres l'eleven a 50 milions d'euros. Probablement reubicar en dos anys i integrar els 1.294 refugiats que ha assignat Brussel·les a Hongria hauria costat molt menys.

MILERS DE VOLUNTARIS

La narrativa antiimmigració (o anti "intrusos”) d'Orbán és tan aclaparadora i xenòfoba que ha aconseguit que un moviment bromista com el de Vitora s'hagi posat seriós. L'any passat va aconseguir recaptar desenes de milers d'euros de microdonacions de 4.000 persones. Molts diners venein d'aportacions ciutadanes, però pocs comparats amb el dispendi governamental. Els va utilitzar per penjar 10.000 cartells durant un mes en el mateix nombre de tanques publicitàries que havia fet servir el Govern. En un d'ells, demanava disculpes als refugiats en anglès: “Perdó pel nostre primer ministre”. En un altre, els convidava a anar al país: “Veniu sense falta, nosaltres ja estem treballant a Londres”.

Aquesta vegada ha aconseguit el doble d'euros -la meitat en una setmana- per imprimir 250.000 pòsters, 500 de gran format, que ha enganxat amb l'ajuda de 3.000 voluntaris. Els seus eslògans combaten els terribles ”¿Sabies?” d'Orbán amb ironia (“¿Sabies que et pot caure un arbre al cap?”); fets (“¿Sabies que hi ha una guerra a Síria?”; “¿Sabies que un milió d'hongaresos volen emigrar a Europa?”) i missatges positius (“¿Sabies que la vida és bella?”).

"Hi ha una gran manipulació”, sosté Vitora. “Aquí no hi ha refugiats. Utilitzen la campanya i el referèndum perquè no es parli dels casos de corrupció”.

Al contrari que alguns partits d'oposició, que promouen el boicot de la consulta, els 'gossos' criden a participar-hi aquest diumenge però han fet campanya, com moltes oenagés, a favor del vot nul: demanen que es marqui tant la casella del 'sí' com la del 'no'. “En democràcia s'ha d'anar a votar, perquè si no després no et pots queixar”, diu Vitora.

Notícies relacionades

El vot nul sol ser del voltant de l'1% a Hongria. El d'aquest diumenge els ajudarà a saber amb quant suport compten. Els 'gossos' planegen presentar-se a les legislatives del 2018. La seva proposta és canviar el sistema, acabar amb l'esquema dreta-esquerra i interpel·lar tots els que estan farts de la política tradicional, la corrupció, les mentides i les desigualtats.

Davant els governs d'economistes i advocats, els 'gossos' en proposen un de liderat per artistes. ¿Què podrien aportar? Vitora no dubta ni un instant a respondre. Somriu i diu: "Felicitat i amor per la vida".