ELECCIONS REGIONALS

Merkel fa autocrítica de la gestió de la crisi de refugiats després del nou revés electoral

La cancellera admet que la seva política de portes obertes va ser "caòtica" però va respondre a una decisió "ètica"

 

  / REUTERS / FABRIZIO BENSCH

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha donat la cara. Després de patir diumenge un altre dur revés electoral a Berlín al veure com la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), la formació que lidera, obtenia els seus pitjors resultats a la capital mentre que els populistes d'Alternativa per Alemanya (AfD) donaven un altre cop sobre la taula, la dirigent ha comparegut davant els mitjans per fer autocrítica de la seva gestió, sobretot en la crisi dels refugiats. “Si pogués tornar enrere en el temps per preparar-nos millor per afrontar les decisions que vam prendre l'estiu del 2015, ho faria”, ha confessat visiblement afectada.

La líder dels conservadors ha acceptat obertament alguns dels errors comesos al seu país, un exercici poc comú, com la falta de voluntat per adaptar-se al multiculturalisme després de la guerra. “No érem precisament grans defensors de la integració abans de l'arribada dels refugiats”, ha apuntat. Això, segons Merkel, ha fet que Alemanya hagi hagut de crear una infraestructura d'ajuda social als que han arribat de la nit al dia.

Malgrat acceptar que la gestió de la crisi migratòria i l'obertura de portes va ser “caòtica”, Merkel ha reiterat que la seva decisió d'acceptar l'entrada dels milers de refugiats que fugien de la guerra va ser una decisió “ètica i política”.

SENSE CONCESSIONS A LA ULTRADRETA

Notícies relacionades

Tot i així, la cancellera no ha volgut donar un senyal de debilitat davant les peticions dels sectors més conservadors del seu partit i les propostes d'AfD. “Alemanya canviarà, però no es veurà apartada dels seus fonaments”, ha sentenciat. L'autocrítica, que s'ha basat més en un tema de comunicació que del contingut de les seves polítiques, no ha evitat que Merkel torni a reiterar que no cedirà a la petició d'imposar una xifra límit d'acollides, com li demanen els seus socis del sud, els conservadors bavaresos de la CSU.

La cancellera també ha insistit que establir limitacions per raons de religió, com proposa AfD per denegar l'entrada als musulmans, “és inconstitucional”. En els últims mesos Merkel ha assegurat que seguirà predicant amb valors com la llibertat, la seguretat, la justícia i la solidaritat. Ni la debacle a Mecklenburg-Pomerània Occidental ni a Berlín ha canviat aquesta convicció: “Ens en sortirem”.