ELECCIONS REGIONALS A ALEMANYA

Berlín es prepara per a un nou èxit electoral de la ultradreta

AfD amenaça d'entrar amb força en un altre parlament regional en les eleccions de diumenge

La capital alemanya encara grans problemes com el deute, l'auge de la pobresa, la desocupació i la criminalitat

35544850 60

35544850 60 / YANN SCHREIBER (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Berlín s’enfronta avui a unes noves eleccions regionals que tenen en suspens tot Alemanya, ja que es preveu un nou auge dels populistes xenòfobs. En els últims mesos, Alternativa per Alemanya (AfD) s’ha mogut en unes perspectives d’entre el 8% i el 15% a Berlín, uns resultats que significarien un nou èxit per a la força ultradretana, que a la capital presideix Georg Pazderski. «Una nova victòria electoral d’AfD enviarà el missatge que els nazis ressorgeixen a Alemanya», va denunciar dijous l’actual ministre i president, Michael Müller.

Des del 2001, Berlín és un land tradicionalment roig. L’hegemonia socialdemòcrata no canviarà ara però sí que es pot veure durament castigada pels escàndols que hi ha hagut al llarg dels últims anys o el desgast sofert com a aliats del Govern d’Angela Merkel. L’última enquesta publicada ja ho demostra, a l’apuntar que l’SPD passarà del 28,3% obtingut el 2011 a un 22%, cosa que no obstant permetrà a Müller, el seu candidat, seguir al capdavant de l’estat.

El que ja no és tan segur és que l’SPD segueixi governant amb la CDU. El candidat democristià Frank Henkel, actual ministre de l’Interior, gaudeix d’una popularitat molt baixa entre els berlinesos. Malgrat que Müller ha reiterat que «és un disbarat» dir que Henkel i ell no puguin col·laborar, els socialdemòcrates prefereixen clavar un cop de volant a l’actual coalició i governar juntament amb els verds, un gest que podria fer encara més mal a Merkel.

PARLAMENT FRAGMENTAT

Berlín és coneguda com un petit oasi progressista dintre d’una Alemanya tradicionalment més conservadora. Malgrat això, políticament la capital juga en un terreny molt semblant al d’altres estats, amb una important fragmentació parlamentària que força els partits a fer equilibris per poder-se mantenir en el poder. Les enquestes apunten que també Els Verds continuaran creixent fins a emportar-se’n el 18% dels vots, mentre que la formació postcomunista Die Linke també creixerà fins al 14%. Per la seva part, el Partit Pirata, emblema de la singularitat de Berlín, pot perdre tots els escons després d’haver obtingut el 8,9% dels vots el 2011.

L’entrada d’AfD atomitzarà encara més la Cambra baixa i obrirà un nou front a la dreta de la CDU. Berlín és un estat oriental però no respon a les mateixes característiques que altres estats de l’est, on l’AfD ha trobat els seus principals èxits. Així, a Saxònia-Anhalt va obtenir el 24,2% dels vots, el 21,2% a Mecklenburg-Pomerània Occidental i el 12,2% a Brandenburg quan la crisi dels refugiats encara no havia esclatat.

Notícies relacionades

Com a tot Alemanya, la crisi dels refugiats ha capitalitzat part del discurs electoral. Els problemes que va tenir Berlín al gestionar-la, amb una Oficina Migratòria abarrotada de sol·licitants d’asil que esperaven durant mesos el seu moment, ho han accentuat més. Però més enllà d’això, un dels principals escàndols que afronta la capital és l’obertura del nou aeroport, que havia d’inaugurar-se el 2012 i que després de destapar-se uns quants casos de corrupció s’ha vist prorrogat fins a l’any que ve.

Qualificada com una ciutat «pobra però al mateix temps sexi» pel seu històric alcalde Klaus Wowereit, Berlín afronta cinc grans problemes. Per un costat, el seu alt nivell de deute, que va pujar a 59.200 milions d’euros l’any passat, la converteixen en l’única capital europea que és un condicionant per a l’economia del seu país. En el pla social, Berlín afronta un greu problema de gentrificació. L’especulació urbanística ha fet que el preu de barris populars s’hagi disparat, cosa que ha condemnat part dels locals a no poder viure a casa seva, a la de tota la vida. Berlín és, així mateix, l’estat amb uns índexs més alts de criminalitat, amb el pitjor sistema educatiu del país i també un dels pitjors länder en matèria de desocupació, risc de pobresa i dependència de les ajudes socials. Els comicis d’avui buscaran una resposta a tants fronts oberts.