Així van ser les matances de les quals s'acusa el president de les Filipines

Un antic sicari explica com tallaven el ventre de les persones a qui mataven perquè s'enfonsessin a l'aigua

FRM02 MANILA (FILIPINAS) 16/09/2016.- Un grupo de familiares permanece junto al cuerpo de un supuesto drogadicto asesinado durante una operación policial contra las drogas ilegales al interior de una mezquita en Manila, Filipinas hoy, 16 de septiembre de 2016. La organización defensora de los derechos humanos Human Rights Watch (HRW) solicitó hoy que la ONU investigue los supuestos asesinatos de narcotraficantes y rivales políticos cometidos en Filipinas, según un exsicario, por orden del presidente filipino, Rodrigo Duterte. En un comunicado, HRW se refirió a la comparecencia ayer ante el Senado de Edgar Matobato, un asesino confeso y exmiembro de un supuesto grupo que operaba bajo las órdenes de Duterte cuando dirigía la alcaldía de Davao, en el sur del país. EFE/Francis R. Malasig

FRM02 MANILA (FILIPINAS) 16/09/2016.- Un grupo de familiares permanece junto al cuerpo de un supuesto drogadicto asesinado durante una operación policial contra las drogas ilegales al interior de una mezquita en Manila, Filipinas hoy, 16 de septiembre de 2016. La organización defensora de los derechos humanos Human Rights Watch (HRW) solicitó hoy que la ONU investigue los supuestos asesinatos de narcotraficantes y rivales políticos cometidos en Filipinas, según un exsicario, por orden del presidente filipino, Rodrigo Duterte. En un comunicado, HRW se refirió a la comparecencia ayer ante el Senado de Edgar Matobato, un asesino confeso y exmiembro de un supuesto grupo que operaba bajo las órdenes de Duterte cuando dirigía la alcaldía de Davao, en el sur del país. EFE/Francis R. Malasig / FRANCIS R. MALASIG (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Coppola Scorsese inspiren la crònica periodística de les Filipines. Un món amb més plom que llei, amb justiciers, sicaris i víctimes. L’últim capítol va ser servit aquesta setmana al Senat per Edgar Matobato, un assassí penedit que va estar a les ordres de l’ara president, Rodrigo Duterte.

A la Comissió de Drets Humans que investiga el que va passar durant dècades a Davao, la ciutat del sud des d’on Duterte es va alçar fins a Manila, Matobato va corroborar el que les organitzacions internacionals denuncien: que esquadrons de la mort amb permís oficial van acabar in situ amb tot aquell que llunyanament semblava un delinqüent. El penedit afegeix que les víctimes cobrien un ampli espectre com rivals polítics, empresaris irritants o fins i tot l’instructor de ball i nòvio de la germana de l’aleshores alcalde. «Teníem la missió de matar criminals cada dia (…) La gent a Davao eren com pollastres, assassinats sense cap raó», va il·lustrar. Tirotejats i abandonats al carrer, cremats en pires o desentranyats abans de ser llançats al mar perquè s’enfonsessin. Un va ser destinat als cocodrils.

Matobato denuncia que Duterte va ordenar alguns d’aquells assassinats. També que va matar personalment un agent de Justícia el 1993 després d’una baralla a la carretera. «L’alcalde Duterte va ser qui el va liquidar. Jamisola (l’agent) encara era viu quan va arribar. Va buidar dos carregadors de la seva metralleta Uzi sobre ell», va detallar. També va acusar Duterte d’ordenar l’atac amb granades a una mesquita per venjar un atemptat en una catedral o l’assassinat de Juan Pala després que l’acusés de corrupte.

Notícies relacionades

Duterte, cèlebre per la seva incontinència verbal, encara no ha respost. El portaveu presidencial, Martin Andanar, ha rebutjat les acusacions i ha assegurat que no creu que el seu cap «sigui capaç de donar aquestes ordres». Però molts se’l creuen. Les Filipines llisquen cap a aquest vaporós terreny nord-coreà en què el que és veraç es confon amb el que és versemblant. Duterte va poder donar aquestes ordres o no, però no grinyolen en qui ja ha promès alimentar els peixos de la badia o atipar les funeràries amb criminals i assassinar els seus fills si els sorprèn amb drogues.

Matobato va ser reclutat el 1998 per a una banda coneguda com els Lambada Boys i torturat el 2013 al plantejar sortir-ne. Va abandonar el programa de protecció de testimonis estatal pel temor a Duterte i es va amagar abans de reaparèixer aquesta setmana al Senat. El seu futur és fosc. El líder de la Cambra AltaAquilino Pimentel, li ha negat la protecció oficial al·legant que la seva vida no està en perill. Matobato ha admès una cinquantena d’assassinats amb les seves mans i centenars atribuïbles a la banda. 

REUTERS / EZRA ACAYAN

L'antic sicari Edgar Matobato

AP / TED ALJIBE

Concentració en contra dels assassinats