Merkel avisa que la UE viu "una situació crítica"

Arrenca a Bratislava la cimera de líders europeus sense Theresa May per recuperar la unitat i definir prioritats

mtlopez35545037 eslo01 bratislava  eslovaquia  16 09 2016   la canciller ale160916110840

mtlopez35545037 eslo01 bratislava eslovaquia 16 09 2016 la canciller ale160916110840 / FILIP SINGER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Cap dirigent europeu espera que la simbòlica cimera informal de Bratislava que se celebra aquesta divendres a la capital eslovaca, la primera sense el Regne Unit, sigui la panacea davant la “crisi existencial” que viu la Unió Europea, però sí que confien que aquesta cita serveixi per recuperar la unitat perduda i definir l'agenda de prioritats per treballar en els pròxims mesos. La cancellera alemanya, Angela Merkel, a l'arribar a la reunió, ha advertit que “la situació és crítica”, mentre que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, recordava que la unitat és essencial “perquè la UE funcioni”.

“Debatrem l'agenda de Bratislava i espero que ens posem d'acord. Ningú pot esperar que es puguin solucionar tots els problemes d'Europa en una sola cimera”, però “estem en una situació crítica” i “hem de demostrar que podem millorar”, ha explicat la cancellera a l'arribar a l'imponent castell de Bratislava. Per això la reunió, que se celebra en una talaia amb vistes al Danubi, ha de servir, segons la seva opinió, per “demostrar que volem treballar junts i que volem solucionar els problemes d'Europa”. Uns problemes que circumscriuen a la seguretat, el creixement econòmic i la necessitat d'impulsar l'ocupació, especialment entre els joves.

Per això, han insistit molts líders europeus, es necessita sobretot un debat franc i clar. “Després del 'brexit' i els riscos que hi estan lligats, em sembla absolutament necessari ser honest”, reivindicava el primer ministre eslovac, Robert Fico. L'amfitrió d'aquesta primera cimera després del referèndum britànic ha subratllat que el que necessita ara el projecte europeu és “unitat” i un full de ruta compartit amb les prioritats a desenvolupar en els sis mesos vinents. “Aquest procés, anomenat procés de Bratislava, comença avui però prosseguirà en pròximes reunions”, ha explicat en relació amb les noves cimeres ja previstes a Malta i Roma el 2017.

CITA SENSE EL REGNE UNIT

Encara que hi ha alguns dirigents que han expressat el seu disgust pel format de la reunió, com l'holandès Mark Rutte, “no gaire content” per no haver inclòs el Regne Unit en la cimera quan encara n'és un estat membre, n'hi ha d'altres que han acceptat l'envit del president de la UE, Donald Tusk, i han apostat per posar l'accent en el que uneix i no divideix. Aquest és el cas del primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, que desautoritzava el seu ministre d'Exteriors i Interior, Jean Asselborn, que fa un setmana demanava l'expulsió temporal d'Hongria de la UE per vulnerar els valors fonamentals en relació amb els refugiats. Bettel, conscient de la divisió que genera aquest assumpte, advertia que “no és la línia oficial” i que fins i tot el ministre ha admès que “els seus comentaris van ser inapropiats”.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes paraules de calma, el grup de Visegrado, format per HongriaPolònia, la República Txeca i Eslovàquia, arriba a la cimera sense moure's gens ni mica de la seva posició al voltant de la política migratòria. “L'existència de més Europa no és una bona resposta per a totes les crisis, com per exemple la immigració”, que ha de ser “una competència nacional”, ha advertit el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, en una entrevista radiofònica.

Mentrestant, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha optat per posar l'accent en la paraula unitat. “Necessitem unitat per provar que Europa funciona”, ha reivindicat. “Necessitem suavitzar les nostres diferències. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha reclamat per la seva part “una nova visió” per a Europa i una agenda concreta per al canvi. “Necessitem una Europa social amb creixement, ocupació i prosperitat per a tots els ciutadans. Necessitem una Europa que pugui gestionar efectivament i de manera humana la immigració. El que de cap manera pot fer és seguir avançant pel camí equivocat”, ha alertat.