La trista i difícil tornada al col·le dels nens refugiats sirians a Grècia

Diversos pares bloquegen l'accés de nens refugiats a una escola al nord de Grècia

A Turquia, gairebé mig milió de menors migrants no tenen accés a una educació

La trista i difícil tornada al col·le dels nens refugiats sirians a Grècia

ALKIS KONSTANTINIDIS (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Una tornada al col·le plena d'obstacles per als nens refugiats a Grècia. Diversos pares de l'Escola Primària de Melissohori, a la localitat grega d'Oreokastro, al nord, van protagonitzar al començament d'aquesta setmana una protesta amb què pretenien impedir l'accés al col·legi de diversos nens refugiats que habiten de manera temporal en un campament pròxim. Entre les preocupacions dels opositors a l'entrada, la suposada mala salut dels migrants i les conseqüències que podria tenir sobre els seus fills.

Però el ministre grec d'Educació, Nikos Filis, s'ha afanyat a desmuntar aquestes pors. “Hem pres totes les mesures juntament amb el centre de Prevenció i Control de Malalties perquè els nens tinguin totes les vacunes necessàries”, ha explicat Filis. El responsable hel·lè d'Educació assenyala que la protesta d'Oreokastro “és inacceptable i no és representativa de la societat grega”. “Per sort -ha afegit-, ha sigut la reacció d'una petita minoria i no preocupa tots els pares ni tots els nens. Ni tan sols una majoria de pares i nens”.

En declaracions recollides per la premsa grega, Filis ha detallat que els nous alumnes passaran primer per classes d'adaptació i suport a les tardes per perfeccionar les seves habilitats lingüístiques i després incorporar-se a les classes normals. “No hi ha motius de pes [per rebutjar els nens refugiats]. Hi ha prejudicis”, ha dit.

La Fiscalia del Tribunal de Primera Instància de la pròxima ciutat de Salònica ja ha començat una investigació sobre la decisió de l'Associació de Pares i Tutors de l'escola de portar a terme la seguda per un suposat crim racista. Per la seva part, el grup neonazi Alba Daurada ha elogiat la protesta per contribuir a evitar el que consideren “la islamització de Grècia”.

15.000 ESCOLARS REFUGIATS

Amb 60.107 refugiats encallats al país (segons les xifres oficials d'Atenes el 15 de setembre) i brots racistes com l'esmentat, Grècia afronta la tasca d'integrar més de 15.000 nens refugiats que volen anar a l'escola pública. Si bé la situació a Oreokastro, com afirma el ministre hel·lè d'Educació, no és representativa, sí que és un afegit per a les enormes dificultats en aquest front que suposa aquesta emergència humanitària.

A la veïna Turquia, el nombre de menors refugiats és de més d'un milió, dels quals uns 450.000 no tenen accés a una educació. L'informe 'Forçats a fugir', publicat aquesta setmana per l'oenagé Save The Children, detalla que “molts no han posat un peu a l'escola en quatre anys consecutius i s'enfronten a la descoratjadora perspectiva del treball infantil i un matrimoni precoç”.

L'organització cita l'exemple del pare sirià Abu Ahmad, procedent d'una família humil, que va haver de treballar des dels 6 anys per ajudar la seva família. Un trago que de gran volia estalviar als seus propis fills. Però aquest somni es va esvair al començar la guerra a Síria i veure's obligat a fugir cap a Turquia. Va perdre la feina i la casa. No obstant, el més dur va ser perdre l'esperança de veure els seus fills amb un títol universitari.

MODELATS PER LA MISÈRIA

“La meva filla Masa només tenia un any quan ens en vam anar de la nostra llar”, relata Ahmad. “Síria és el seu país i té dret a viure i créixer sota el seu cel. Però ara és com tots els altres nens sirians que creixeran com a refugiats en altres països, sense infància, drets, somnis ni ambicions -continua el seu pare-. Quan li pregunto què vol ser quan sigui gran, diu que vol treballar en una fàbrica. La seva visió del món està modelada per la misèria que l'envolta”.

El dolor d'aquesta situació supera Ahmad: “A vegades desitjaria no haver tingut fills per no sentir-me culpable per la situació en què els he posat. Si no podem tornar al nostre país, aquest serà el seu destí”.

Notícies relacionades

En el context mundial, on hi ha 21,3 milions de refugiats, els càlculs de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (Acnur) mostren que uns 1,75 milions de nens d'aquest desafortunat col·lectiu no van a l'escola primària, mentre que el nombre d'adolescents sense assistir a l'institut és d'1,95 milions.

El director de l'Acnur, Filippo Grandi, alerta de la crisi que això representa per a milions de nens refugiats. “És fonamental pensar més enllà de la mera supervivència”, destaca Grandi. “L'educació permet als refugiats modelar de manera positiva el futur dels seus països d'asil i dels seus països de procedència el dia que tornin”.