Vuit claus per entendre què està en joc a la cimera de la UE a Bratislava

Els líders europeus, tots excepte la britànica Theresa May, es reuneixen aquest divendres a Bratislava per fer un "diagnòstic realista" de la situació

La seguretat, la immigració o l'economia centren el full de ruta amb el qual pretenen recuperar la unitat i la confiança dels ciutadans

mbenach34434722 european council president donald tusk briefs the media afte160624191617

mbenach34434722 european council president donald tusk briefs the media afte160624191617 / FRANCOIS LENOIR

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Amb el Regne Unit a la porta de sortida i l’amenaça de desintegració més real que mai, la Unió Europea necessita un nou rumb i el camí per trobar-lo passa aquest divendres per la ciutat de Bratislava. A la capital eslovaca es reuneixen els caps d’estat i de govern de la Unió Europea –tots excepte la britànica Theresa May, que no ha sigut convidada– en una cimera informal de la qual no sortiran grans decisions però que sí que aspira a realitzar un «diagnòstic realista» i dissenyar un full de ruta que permeti avançar cap a club molt més unit i enfortit.

UNA REFLEXIÓ SENSE ELS BRITÀNICS A BORD

Eslovàquia ocupa fins al desembre la presidència rotatòria de la Unió Europea que cada sis mesos li correspon a un Estat membre. Després de la victòria del brexit en el referèndum celebrat al Regne Unit el 23 de juny passat, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va decidir acceptar el suggeriment del primer ministre eslovac, Robert Fico, i convocar una cita al més alt nivell polític fora de Brussel·les perquè els 27 comencessin a reflexionar lluny de la capital de la burocràcia europea sobre com enfocar un matrimoni sense els britànics a bord,

EVITAR EL CAOS AMB ACCIONS CONCRETES

L’objectiu de la cimera és tornar l’estabilitat i l’esperança a una Unió Europea sacsejada i debilitada per nombroses crisis –migratòria, econòmica, terrorisme– i amb una creixent falta de confiança dels ciutadans. «Bratislava hauria de ser un punt d’inflexió que mostri la determinació dels líders europeus de no tornar al caos del 2015 i reforçar la UE amb accions concretes», sosté un alt diplomàtic europeu del cercle de Donald Tusk que aspira a concentrar la discussió a les àrees en les quals és possible l’acord i no en els assumptes en què hi ha divisió.

UNA PASSEJADA PEL DANUBI PER PENSAR

Hi haurà dues sessions de treball i un dinar. La primera, al matí, estarà dedicada a fer un diagnòstic de la situació:  què ha fallat i què s’ha de millorar. «Bratislava és el lloc per ser franc i honest», insisteix a dir un alt càrrec sobre l’actitud que esperen veure en els dirigents europeus. «Si volem afrontar la realitat no podem amagar-nos darrere de paraules boniques», afegeix. El dinar, amb una passejada en vaixell pel Danubi inclosa, estarà dedicat al brexit i al procés de ratificació de l’acord sobre canvi climàtic mentre que a la tarda estarà orientada cap al futur i a dissenyar l’agenda que necessita la UE per sortir del forat en el qual està ficada.

UN MISSATGE DE FERMESA A LONDRES

El brexit va ser el motiu pel qual Donald Tusk va convocar aquesta cita abans de l’aturada estival però els 27 no es desdiuen del ja van dir al juny. És a dir, que no hi haurà negociació amb el Regne Unit fins que Londres no notifiqui l’activació de l’article 50 del Tractat que posa en marxa el procediment de sortida. El president del Consell Europeu informarà sobre les seves converses amb Theresa May i transmetrà als seus col·legues que «seria un error fatal», tal com deia en la seva missiva d’invitació, assumir que el resultat del referèndum és una qüestió que només afecta Londres. «L’euroescepticisme britànic és un símptoma de l’aberració política», «un joc cínic dels populistes que exploten les frustracions socials», però també mostra una preocupació que comparteixen milions d’europeus: la falta de control i la por davant la immigració, el terrorisme o la globalització. «Afrontar aquestes qüestions ha de ser prioritat en els pròxims mesos», instarà Tusk.

FRONTERES, SEGURETAT I ECONOMIA

La idea del president del Consell Europeu és definir una agenda al voltant de tres grans blocs: immigració i les fronteres exteriors, seguretat interna i externa i economia. En matèria d’immigració i control de les fronteres exteriors, la idea és reforçar el compromís al voltant de la reducció del nombre d’immigrants que entren a la UE a través de diverses mesures: més ajuda a Bulgària per controlar la seva frontera amb Turquia –Brussel·les proposa enviar 200 agents més i 50 vehicles–, la posada en marxa del nou servei de guardacostes aprovat oficialment aquesta setmana i augmentar les repatriacions. En matèria de lluita contra el terrorisme i defensa, la idea central és millorar els controls per saber qui entra i qui surt de la UE –inclosos els ciutadans europeus– i endurir la resposta davant la radicalització amb expulsions i prohibicions d’entrada inclosa. En el terreny econòmic l’agenda inclou l’extensió del pla d’inversions de Juncker, més suport contra la desocupació juvenil i abordar «les conseqüències inesperades de la lliure circulació de persones» defensant aquest principi.

LES DIVISIONS PERSISTEIXEN

Hi continua havent moltes divisions a la UE. Els països de l’est d’Europa segueixen demonitzant el pla de repartiment de refugiats ideat per Brussel·les i Hongria ha convocat un referèndum per al 2 d’octubre amb l’objectiu de consultar l’opinió dels seus ciutadans. Una actitud que li ha valgut contundents retrets del ministre d’Exteriors i Interior luxemburguès, Jean Asselborn, que suggeria aquesta setmana la possibilitat de fer fora temporalment el país de la UE per vulnerar els drets fonamentals i els valors europeus. «Aquesta disputa és un dels càncers que hem de curar i això només es pot fer de forma consensuada», assegura un diplomàtic europeu. La immigració no és, malgrat tot, l’únic focus de discòrdia entre els governs europeus. La gestió econòmica o la renacionalització de competències segueixen generant topades entre uns països de l’est molt crítics amb el pes de Brussel·les a l’hora de dissenyar i gestionar l’agenda europea

SENSE DECISIONS VINCULANTS

Notícies relacionades

Atès que es tracta d’una cimera informal i a més a més sense el Regne Unit a la taula, la Unió Europea no pot adoptar decisions que tinguin un caràcter vinculant. Així que de la cimera no en sortirà cap declaració política encara que Tusk sí que farà balanç al finalitzar la trobada, divendres a la tarda, dels resultats en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre Robert Fico.

BRATISLAVA COM PUNT I SEGUIT

La idea és que Bratislava serveixi per rellançar el procés i definir prioritats per situar el projecte europeu una altra vegada sobre rails el març del 2017, coincidint amb la cimera de Roma en la qual se celebrarà el 60è aniversari de la fundació de la UE. Mentrestant, hi haurà diversos consells europeus i una nova cita a 27 a Malta al gener o febrer.