EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA

Els líders del sud d'Europa demanen creixement econòmic i cohesió social

La primera cimera de països mediterranis de la UE busca una posició comuna per reorientar les polítiques europees

mbenach35446954 l r   italian prime minister matteo renzi  maltese prime min160909205222

mbenach35446954 l r italian prime minister matteo renzi maltese prime min160909205222 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
LARA VILLALÓN / ISTANBUL

la primera cimera de països mediterranis de la Unió Europea (EUMed) va tenir lloc ahir a Atenes amb l’objectiu d’acostar posicions sobre austeritat, crisi migratòria i seguretat abans de la reunió de divendres que ve dels Vint-i-set a Bratislava. Hi van assistir caps d’Estat o de Govern de Grècia, França, Itàlia, Portugal, Malta i Xipre, mentre que Espanya va estar representada pel secretari d’Estat per a la UE, Fernando Eguidazu. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va destacar que no es pretenia remarcar la diferència entre nord i sud d’Europa, sinó «promoure un enfocament comú entre els països del Mediterrani, els més afectats per la crisi».

En la compareixença conjunta després de la reunió, els participants van destacar la necessitat de cohesió i de polítiques més socials. «Els països del Mediterrani hem de contribuir a la cooperació europea amb l’Àfrica i el Pròxim Orient», va remarcar el president francès, François Hollande. El seu homòleg maltès, Joseph Muscat, va incidir que s’ha de recuperar «la part so­cial» de la UE. Tsipras va expressar la voluntat d’unes polítiques que «reflecteixin solidaritat amb els refugiats i contra la xenofòbia», i també va anunciar una pròxima cimera de l’EUMed a Portugal.

No obstant, el manifest conjunt després de la cimera contrasta amb les declaracions anteriors, ja que els països del sud aposten per un control més gran de la immigració, igual que els seus veïns del nord. Defensen «la inviolabilitat i la protecció de les fronteres exteriors, a través dels controls i tecnologies necessaris» i «ampliar la cooperació» amb els socis «contra la immigració irregular».

REUBICACIÓ D’IMMIGRANTS

Així mateix, advoquen per avançar en el pacte de la UE i Turquia «per evitar morts tràgiques a l’Egeu» i «accelerar la reubicació de migrants». Aquesta pot ser una de les mesures en què hagi insistit Grècia, ja que l’any passat van arribar més de 850.000 persones –la majoria procedents de Síria, l’Afganistan i l’Iraq– a les illes gregues. La reunió se celebrava 15 dies després que els equips de rescat salvessin 6.500 immigrants al Mediterrani en un sol dia.

Notícies relacionades

Pel que fa a propostes econòmiques, l’EUMed insisteix en «la creació de llocs de treball i la lluita contra l’evasió fiscal». No obstant, no inclou una política comuna en un tema que afecta tots els països mediterranis, el deute. Tampoc esmenta els eurobons, i això fa pensar que un front comú dels països del sud necessita més temps.

La Moncloa va justificar l’absència del president espanyol, Mariano Rajoy, al·legant que està en funcions i les seves competències es veuen retallades constitucionalment. No obstant, Rajoy va assistir a la cimera del G-20 de diumenge passat i ha confirmat que anirà a la cimera de Bratislava. La seva absència potser es devia al fet que tots els assistents a la cimera d’Atenes, excepte el president xipriota, eren d’esquerra, encara que la reunió no va ser de partits, sinó de caps d’Estat i de Govern.