Merkel avisa que l'auge de la ultradreta afecta no només el seu partit sinó tot Alemanya

La cancellera demana unitat nacional davant el Parlament i fa autocrítica per l'auge dels populistes xenòfobs

35415859 60

35415859 60 / Markus Schreiber (AP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya seguirà sent Alemanya”. La cancellera alemanya Angela Merkel s'ha aixecat aquest dimecres disposada a seguir defensant la seva política migratòria d'ajuda als refugiats. En el seu discurs del debat general al Bundestag, el Parlament alemany, la líder dels conservadors ha volgut donar explicacions i fer autocrítica després que aquest diumenge els populistes xenòfobs d'Alternativa per Alemanya (AfD) superessin en vots la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que presideix Merkel en les eleccions regionals de Mecklenburg-Pomerània Occidental.

El matí ha començat amb una imatge tan curiosa com metafòrica quan el president del Parlament ha hagut de cridar l'atenció de la cancellera, que conversava amb un company mentre se celebrava un debat a l'hemicicle, cosa poc comuna. L'oposició ha aplaudit l'advertència, i Merkel, amb el cap baix, ha demanat disculpes i ha tornat a la seva posició.

Pocs minuts després, Merkel ha volgut llançar un missatge d'unitat nacional davant les dificultats que ha presentat l'arribada de més d'un milió de refugiats durant l'últim any i l'auge dels populistes. “Augmentarem les ajudes a tots els ciutadans alemanys, no solament als refugiats”, ha apuntat. Amb aquest anunci, que pretenia contrarestar el missatge d'AfD, la cancellera sembla acceptar la crítica dels xenòfobs i voler rectificar.

UNITAT CONTRA EL POPULISME

A més de defensar la seva decisió d'obertura d'unes portes que cada vegada es tanquen més, Merkel ha demanat la unitat de la societat i l'arc parlamentari davant la creixent popularitat del discurs xenòfob. “AfD no és només un problema de la CDU sinó un repte per a tots els partits”, insistint en la lectura d'uns resultats electorals que reflecteixen que la formació liderada per Frauke Petry s'alimenta de tots els altres partits.

Notícies relacionades

Així, la cancellera ha reiterat la seva voluntat de defensar la llibertat, la seguretat, la justícia i la solidaritat, valors que veu com a indispensables per al seu país. “Alemanya és forta i estable. Hem de recolzar i orientar la gent en aquests nous temps”, ha assegurat. Amb aquest apunt, Merkel veu en els bons resultats d'AfD molt més que un vot racista, un crit de protesta dels sectors més vulnerables del sistema alemany.

En el seu missatge, Merkel també ha volgut llançar un dard enverinat al sector crític del seu partit, els conservadors bavaresos de la CSU, que durant l'últim any han posat traves a les decisions de la cancellera i han demanat reiteradament un enduriment de les polítiques migratòries. “Si ens orientem cap a aquells a qui no els interessa trobar solucions llavors perdrem l'orientació”, ha remarcat referint-se a una mimetització dels gestos d'AfD. Tot i així, Merkel ha assegurat que hi haurà més restricció i ordre en l'entrada de refugiats i que s'expulsarà tots els que no obtinguin el permís d'asil.