UN ANY DESPRÉS

La fiscalia hongaresa acusa de vandalisme la reportera que va agredir diversos refugiats

Petra Laszlo, acomiadada d'una cadena pròxima a la ultradreta, s'enfronta a una possible condemna de cinc anys de presó

Fotograma en què es pot veure la reportera fent la traveta a un refugiat amb un nen als braços. / periodico

2
Es llegeix en minuts

La fiscalia hongaresa ha presentat finalment càrrecs aquest dimecres contra la reportera Petra Laszlo, que fa un any es va fer famosa per donar puntades de peu i fer la traveta a diversos refugiats, entre ells nens, a la frontera amb Sèrbia. L'acció de Laszlo va suscitar una onada d'indignació mundial després de difondre's en un vídeo que es va fer viral a internet. Ara ha sigut acusada de vandalisme, un delicte penat amb fins a cinc anys de presó.

"El comportament violent de l'acusada, que no va causar ferides, va provocar consternació a les persones que hi eren presents", assegura la fiscalia de la província de Csongrád, que recorda que el setembre de l'any passat la reportera va agredir i va fer la traveta a diversos refugiats que fugien de la policia a l'entrar a Hongria des de SèrbiaHongria .

Tot i així, l'acusació precisa que no hi ha proves que la seva lamentable acció estigués causada per motius racials i que no és demostrable que "l'origen de les víctimes o el fet que fossin immigrants" fos el que motivés l'actitud agressiva de la periodista. Els fiscals també consideren que no va agredir el refugiat Ossama abdul-Mohsen, que portava a coll el seu fill petit, i addueixen que tots dos van caure a terra per la persecució de la policia.

Petra Laszlo, que treballava per a la televisió N1, pròxima al partit d'extrema dreta Jobbik, va ser acomiadada al transcendir la seva acció, i posteriorment va demanar perdó i va assegurar que havia pres "una mala decisió en un moment de pànic", segons va declarar al diari 'Magyar Nemzet'.

Un mes després de la seva agressió, la reportera va declarar al diari rus 'Izvestia' que trobava feina i que fins i tot estava pensant a emigrar a Rússia, cosa que no ha fet.

FRONTERA SEGELLADA

Notícies relacionades

El cas va passar el 8 de setembre del 2015, abans que Hongria segellés la seva frontera amb Sèrbia i quan encara entraven al país milers de refugiats diàriament. Els refugiats sirians a qui va fer la traveta, Ossama abdul-Mohsen i el seu fill Zaides van instal·lar posteriorment a Espanya i es van acomodar a la ciutat madrilenya de GetafeGetafe, on el pare va ser contractat en una escola d'entrenadors de futbol.

El processament de Laszlo es produeix en un moment en què la tensió política augmenta a Europa al voltant de la crisi migratòria. Hongria celebrarà un referèndum el 2 d'octubre sobre si acceptar les quotes de refugiats imposades per la UE, el mateix dia que l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPO) austríac podria arribar a la presidència del seu país.