ALTERCAT ENTRE WASHINGTON I MANILA

Duterte diu que no volia insultar Obama quan li va dir "fill de puta"

El mandatari filipí assegura ara que sent "apreci i afinitat" pel president dels EUA, que ha cancel·lat una trobada amb ell després dels insults

UW101 HANGZHOU/VIENTIÁN 06/09/2016.- Combo de fotografías que muestran al presidente de Estados Unidos, Barack Obama (i), durante la reunión de líderes del G20 en Hangzhou (China) ayer, 5 de septiembre de 2016, y al presidente de Filipinas, Rodrigo Duterte (d), en la cumbre la Asociación de Naciones del Sudeste Asiático (ASEAN) en Vientián (Laos) hoy, 6 de septiembre de 2016. Duterte lamentó hoy sus comentarios ofensivos dirigidos a su homólogo estadounidense, Barack Obama, al que anoche llamó hijo de puta, y que han llevado a la cancelación de una reunión entre ambos mandatarios para hoy en Laos. La cancelación del que iba a ser el primer encuentro entre Obama y Duterte supone un importante varapalo a las relaciones diplomáticas entre EEUU y Filipinas, que pese a ser históricamente dos países aliados han sufrido un notable deterioro desde las elecciones en las que fue elegido el nuevo mandatario. EFE/Narendra Shrestha/Mast Irham

UW101 HANGZHOU/VIENTIÁN 06/09/2016.- Combo de fotografías que muestran al presidente de Estados Unidos, Barack Obama (i), durante la reunión de líderes del G20 en Hangzhou (China) ayer, 5 de septiembre de 2016, y al presidente de Filipinas, Rodrigo Duterte (d), en la cumbre la Asociación de Naciones del Sudeste Asiático (ASEAN) en Vientián (Laos) hoy, 6 de septiembre de 2016. Duterte lamentó hoy sus comentarios ofensivos dirigidos a su homólogo estadounidense, Barack Obama, al que anoche llamó hijo de puta, y que han llevado a la cancelación de una reunión entre ambos mandatarios para hoy en Laos. La cancelación del que iba a ser el primer encuentro entre Obama y Duterte supone un importante varapalo a las relaciones diplomáticas entre EEUU y Filipinas, que pese a ser históricamente dos países aliados han sufrido un notable deterioro desde las elecciones en las que fue elegido el nuevo mandatario. EFE/Narendra Shrestha/Mast Irham / NARENDRA SHRESTHA/MAST IRHAM (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El president de Filipines, Rodrigo Duterte, va lamentar ahir els seus comentaris ofensius dirigits al seu homòleg nord-americà, Barack Obama, al qual havia dit «fill de puta», i que van portar a la cancel·lació d’una reunió entre els dos mandataris a Laos.

  

 «Lamentem que s’hagin entès com un atac personal cap al president dels EUA», va dir Duterte en un comunicat fet públic en la cimera de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a la capital laosiana, Vientiane.

  

 El mandatari filipí també va dir sentir un «profund apreci i afinitat» amb Obama, i va afirmar que espera «llimar les asprors» amb els EUA. «La nostra intenció principal és traçar una política exterior independent a la vegada que promocionem llaços més estrets amb totes les nacions, especialment amb els Estats Units, amb qui hem tingut una relació duradora», va afirmar Duterte.

  

 No va ser aquesta l’única disculpa que va emetre l’elit governamental filipina. L’Executiu va intentar explicar el mordaç comentari de Duterte en dos comunicats consecutius. «El president Duterte va explicar que les informacions abocades a la premsa relatives al fet que Obama li donaria lliçons sobre les execucions extrajudicials van suscitar els seus comentaris en un to encès, que al seu torn van generar preocupació», segons diu el text. «Ell lamenta que les seves declaracions a la premsa hagin causat tanta controvèrsia; al seu torn, ha expressat la seva alta consideració i la seva afinitat amb el president Obama, així com també per una prolongada amistat entre les nostres dues nacions», continua.   

    

Les declaracions del cap d’Estat de Filipines es produeixen després de carregar dilluns contra Obama en una compareixença davant la premsa abans de partir cap a a Laos, en què va rebutjar la intervenció d’altres països en la seva polèmica campanya antidrogues, que considera un assumpte intern.

«JA NO SOM UNA COLÒNIA»

Duterte ha sigut molt criticat per la campanya contra les drogues a Filipines, on entre l’1 de juliol i el 31 d’agost 929 persones van morir en operacions policials i 1.507 més en execucions extrajudicials. «Ha de ser respectuós, no em faci preguntes. Fill de puta, l’insultaré en aquest fòrum», va dir Duterte sobre el líder nord-americà. «Nosaltres ja no som colònia dels Estats Units. ¿Qui és aquest home? El meu únic amo és el poble filipí», va afegir.

    

La cancel·lació de la que havia deser la primera trobada entre Obama i Duterte suposa una garrotada a les relacions diplomàtiques entre Washington i Manila, que tot i ser històricament dos països aliats han patit un notable deteriorament des de l’elecció del nou mandatari filipí.

    

En lloc de reunir-se amb Duterte, Obama va mantenir ahir converses amb la presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, l’endemà que Corea del Nord disparés tres míssils d’abast mitjà al mar. El líder de la Casa Blanca va instar a la plena aplicació de les sancions a Corea del Nord, alhora que va afegir que la prova balística demostrava l’amenaça que representa el règim de Pyongyang.

    

El president nord-americà també havia de mantenir una trobada informal a Laos amb el primer ministre japonès Shinzo Abe per discutir sobre el desafiament nord-coreà i la urgència d’aplicar les sancions.

EL LLEGAT DE LA GUERRA

Obama és el primer president dels Estats Units en actiu que visita Laos, país que va resultar molt afectat per la guerra del Vietnam als anys 60 i 70 del segle passat. El mandatari ha declarat que vol afrontar el llegat dels bombardejos nord-americans durant el conflicte, per a la qual cosa ha anunciat una partida de 90 milions d’euros en un període de tres anys per netejar el país de munició que no va explotar llavors, i que ha provocat la mort o ferides a unes 20.000 persones.

Notícies relacionades

    

La cimera de Vientiane de l’ASEAN, amb la presència de potències com la Xina, Japó, Rússia i els Estats Units, corre el perill de veure’s enfosquida per la tensió que s’ha creat entre Washington i Manila.