ELECCIONS A MECKLENBURG-POMERÀNIA

La ultradreta de l'AfD aconsegueix un nou èxit electoral i queda per davant del partit de Merkel en unes eleccions regionals

Alternativa per Alemanya se situa com a principal partit de l'oposició als socialdemòcrates, guanyadors a Mecklenburg-Pomerània Occidental

L'auge dels populistes islamòfobs enfonsa tots els partits polítics i llança un dur missatge de protesta a Berlín

DOA020. Schwerin (Germany), 04/09/2016.- Leif-Erik Holm (C), main candidate of the ’Alternative for Germany’, or AfD party, for the state parliament election in Mecklenburg-Western Pomerania, and the two deputy federal chairmen Alexander Gauland (2-L) and Beatrix von Storch (R) celebrate after the announcement of the first projection of the state parliament election in Mecklenburg-Western Pomerania, in Schwerin, Germany, 04 September 2016. First exit polls indicate that the AfD became the second strongest party in the north-eastern German state. AfD came second defeating the Christian Democratic Union (CDU) of German Chancellor Angela Merkel, but well behind the ruling Social Democratic Party (SPD). (Elecciones, Alemania) EFE/EPA/DANIEL BOCKWOLDT

DOA020. Schwerin (Germany), 04/09/2016.- Leif-Erik Holm (C), main candidate of the ’Alternative for Germany’, or AfD party, for the state parliament election in Mecklenburg-Western Pomerania, and the two deputy federal chairmen Alexander Gauland (2-L) and Beatrix von Storch (R) celebrate after the announcement of the first projection of the state parliament election in Mecklenburg-Western Pomerania, in Schwerin, Germany, 04 September 2016. First exit polls indicate that the AfD became the second strongest party in the north-eastern German state. AfD came second defeating the Christian Democratic Union (CDU) of German Chancellor Angela Merkel, but well behind the ruling Social Democratic Party (SPD). (Elecciones, Alemania) EFE/EPA/DANIEL BOCKWOLDT / DANIEL BOCKWOLDT (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ultradreta alemanya segueix sense afluixar en el seu triomfal avanç electoral. El partit islamòfob Alternativa per Alemanya (AfD) ha donat la campanada al superar la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera Angela Merkel en els comicis celebrats ahir a l’estat de Mecklenburg-Pomerània Occidental. La força populista va superar les seves millors previsions i, segons els sondejos a peu d’urna, va obtenir el 21,2% dels vots, davant del 19,3% dels conservadors.

    Pel seu costat, el partit socialdemòcrata (SPD) va repetir el seu triomf en un estat tradicionalment esquerrà amb el 30,4% dels vots. Malgrat la seva victòria, la formació liderada per l’actual ministre president Erwin Sellering no va poder evitar el desgast sofert per la coalició que governa el país i va registrar un retrocés del 5,2%. Juntament amb la caiguda de la CDU de Merkel, del 3,7%, els resultats evidencien el fort impacte social i la repercussió electoral que ha tingut l’obertura de portes als refugiats, el tema que ha capitalitzat la ultradreta.

    Les eleccions a Mecklenburg-Pomerània Occidental dibuixen un nou i curiós mapa polític en què totes les principals forces, menys AfD, han retrocedit. En un costat de l’espectre electoral, l’esquerra (Die Linke) ha passat del 18,4% al 12,8% mentre que Els Verds han caigut del 8,7% al 4,7%. Amb els socialdemòcrates, les forces progressistes han patit un descens del 14%.

    A l’altre costat, el fort ascens del populisme ha escenificat un cas de canibalisme a la ultradreta i ha matat les opcions electorals del Partit Nacionaldemòcrata d’Alemanya (NPD). D’aquesta manera, els neonazis no han repetit el 6% obtingut el 2011 i amb només el 3% dels vots han quedat fora del Parlament.

    El nou cop d’efecte d’AfD segella amb un èxit sense precedents la seva entrada per primera vegada al Parlament regional i reafirma el seu potencial com a alternativa de poder als partits tradicionalment hegemònics a Alemanya. Al març, els populistes van irrompre en el panorama polític a l’obtenir uns resultats espectaculars en els comicis de Baden-Württemberg, Renània-Palatinat i Saxònia-Anhalt.

    Encara que Mecklenburg-Pomerània Occidental no s’ha vist gaire afectat per l’arribada dels refugiats, la retòrica antiimmigració d’AfD ha fet impacte. «Són molt bons en la provocació però no per dirigir un país», va alertar Merkel dissabte.

    Aquest gir a la dreta sembla no tenir marxa enrere. L’última enquesta electoral publicada ahir així ho indica, a l’apuntar que AfD obtindria el 12% dels vots en les eleccions generals de l’any que ve. D’aquesta manera, els populistes se situarien com a tercera força a escala nacional i entrarien per primera vegada al Bundestag.

COP AL FEU DE MERKEL / En una irònica coincidència, els comicis a Mecklenburg-Pomerània Occidental s’han celebrat exactament un any després que Merkel decidís obrir la porta als refugiats bloquejats a Hongria. Després de 12 mesos en què Alemanya ha fet un gir, la líder conservadora ha vist com la seva decisió li ha passat factura electoralment i com els populistes han aconseguit clavar un altre cop sobre la taula.

Notícies relacionades

    Tot i ser un estat tradicionalment socialdemòcrata, Mecklenburg-Pomerània Occidental és considerat el feu de Merkel, ja que és el land que va veure créixer políticament la cancellera i on té la seva circumscripció electoral. La líder dels conservadors també és diputada al Bundestag com a representant dels districtes de Rügen i Pomerània Occidental. 

    El nou cop electoral constata el que fa poc més d’un any semblava un somni: Merkel no és intocable. Això ha fet que la dona més poderosa del món hagi passat de ser un tòtem indispensable per a Alemanya a ser durament qüestionada i criticada.