JUDICI POLÍTIC

El Senat del Brasil destitueix Rousseff

La sentència posa fi a 13 anys de govern del Partit dels Treballadors

Michel Temer assumeix automàticament el càrrec de president titular del Brasil

mmgallardo35322942 brazil s suspended president dilma rousseff attends the fina160831134724

mmgallardo35322942 brazil s suspended president dilma rousseff attends the fina160831134724 / UESLEI MARCELINO

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Els 13 anys de govern ininterromput del Partit dels Treballadors del Brasil (PT) han arribat avui a un final abrupte després de quatre mesos interminables de crispació, divisió als carrers i denúncies internacionals de cop d'Estat. En una sessió de votació presidida pel president del Tribunal Suprem, Ricardo Lewandowski, els 81 membres del Senat han decidit per 61 vots a favor, 20 vots en contra i cap abstenció, set vots per sobre del mínim necessari, que la presidenta Dilma Rousseff va ser culpable d'un delicte de 'responsabilitat fiscal' a l'emetre tres decrets, que van exigir l'avançament de quantiosos préstecs procedents de la banca pública, amb l'objectiu de maquillar el dèficit real de l'exercici comptable del 2015

D'aquesta manera, la ja expresidenta Rousseff, que ha seguit la votació des de la seva residència oficial del palau de La Alvorada amb el seu antecessor Luiz Inácio Lula da Silva i el president del seu partit, Rui Falcao, ha perdut automàticament el càrrec, que serà assumit fins al final del mandat, l'1 de gener del 2018, pel seu antic vicepresident Michel Temer, que des de fa 112 dies exercia de president interí. Malgrat les innombrables crítiques contra el procés d''impeachment', que ha sigut qualificat de 'cop parlamentari’ per personalitats com el premi Pulitzer Glenn Greenwald i l'expresident del Suprem brasiler Joaquim Barbosa, l'oposició de la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina ha aconseguit el seu objectiu d'accedir al poder sense el suport de les urnes. 

Notícies relacionades

De moment, el panorama que espera el país no és gens prometedor o, almenys, no ho és per als 35 milions de brasilers que es van beneficiar dels ambiciosos programes socials impulsats per Lula i Rousseff. L'anomenat 'Pla Temer' promet la solució a la crisi econòmica mitjançant retallades de la despesa pública, privatitzacions massives de les empreses públiques, una profunda reforma del sistema de pensions i una flexibilització del mercat laboral. Una recepta decididament neoliberal que ja es va aplicar amb resultats nefastos en el govern de l'expresident Fernando Henrique Cardoso a finals de la dècada dels 90. Una gestió tan pèssima que va situar al capdavant un sindicalista pel qual ningú apostava, però que va acabar canviant la història de l'Amèrica Llatina, Lula da Silva.

Temer prendrà possessió al palau de Planalto avui mateix i, tot seguit, s'embarcarà cap a la Cimera del G-20 a Hangzhou (Xina), mentre que Rousseff abandonarà el palau de La Alvorada rumb a Porto Alegre, on la seva filla i els seus néts l'esperen. A més, una votació complementària ha determinat que quedarà inhabilitada per exercir qualsevol càrrec públic durant vuit anys. Per la seva banda, l'advocat de l'expresidenta, José Eduardo Cardozo, ha anunciat que recorrerà la “sentència del cop” davant el Tribunal Suprem. Cop o no, no hi ha dubte que és un dia trist per a la primera dona president d'un país que es va atrevir a somiar amb un futur millor per a tots, però amb una classe política, reaccionària fins al deliri, que no va tenir la paciència necessària per esperar el veredicte de les urnes a les presidencials del 2018. Com va dir Rousseff dilluns passat en el seu al·legat final al Senat: "La història ens jutjarà a tots".