Rousseff: "Estem a un pas d'un cop d'Estat"

El discurs final de Rousseff anticipa el final del procés d''impeachment'

 

  / EVARISTO SA

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Mai, en els 109 dies en què va estar apartada del seu càrrec, una llàgrima havia sigut capaç de travessar la galta de Dilma Rousseff. Aquest dilluns a Brasília, davant els 81 senadors que la jutjaran per un presumpte delicte fiscal, la primera dona presidenta de la República del Brasil ha vessat la seva primera i última llàgrima en públic.

“Una vegada més en la meva vida no puc deixar de sentir a la boca el gust amarg i aspre de la injustícia”, ha recordat a l'inici de la seva declaració de 30 minuts la líder del Partit dels Treballadors, que fa 46 anys es va enfrontar a un tribunal de la dictadura militar per defensar aquesta democràcia que, per ironies del destí, es gira ara en contra seu. 

“Continuo amb el cap alt mirant als ulls els que m'estan jutjant. Em temo que una vegada més la democràcia serà condemnada amb la meva persona. Però tinc la certesa que la història ens jutjarà a tots”, ha afegit amb to solemne l'antiga guerrillera. A penes uns minuts abans, el silenci havia envaït la sala principal del Senat del Brasil.

 Acompanyada pel seu mentor, l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, i el músic Chico Buarque, un símbol de la lluita contra la dictadura al país, Rousseff ha sigut rebuda amb un silenci sepulcral, que, a més, havia sigut exigit amb autoritat pel president del Tribunal Suprem, Ricardo Lewandowski, que presidirà els dies finals del judici polític o ‘impeachment’ contra la presidenta.

En el seu últim gran al·legat, Rousseff ha advertit així que ha començat que els senadors no podrien esperar d'ella “el silenci dels covards”. Ha recordat, sense titubejar, com va resistir en la seva joventut “les marques de la tortura” i que, igual que en els moments més durs de la seva vida, es mantindrà ferma als seus ideals: "Vaig resistir la tempesta del terror quan se'm va empassar sense canviar-me de banda. Malgrat la injustícia, vaig continuar lluitant per la democràcia”.

Una vegada més, la presidenta ha reiterat la seva completa innocència i ha denunciat les maniobres de les elits brasileres per acabar amb "un mandat recolzat per més de 54 milions de vots". “Dic amb la serenitat de qui no té res a amagar que no vaig cometre els crims de què se m'acusa injustament i arbitràriament”, ha sentenciat Rousseff, que no ha dubtat a catalogar les acusacions “fabricades” en contra seu de “mers pretextos disfressats amb febles arguments jurídics”.

Acusada d'un crim de responsabilitat fiscal per la firma de tres decrets que van permetre modificar els pressupostos sense passar pel filtre del Congrés, és a dir, obtenir una liquiditat extra de 686 milions amb què respondre al pagament dels programes socials, la presidenta ha apuntat que “el Govern va actuar amb un mecanisme habitual per evitar una paralització de les universitats, el sistema de salut públic i la compra de medicaments”.

“Estem a un pas de la consumació d'un verdader cop d'Estat”, ha insistit Rousseff plenament convençuda de la seva innocència a la vegada que ha instat els senadors encara indecisos, aproximadament 11 dels 81 membres de la Cambra alta, que “no acceptin un cop que en lloc de solucionar agreujarà la crisi brasilera”.

La tortura i el càncer

Al recordar com va superar la tortura i el càncer, que va estar a punt de costar-li la vida el 2009, Dilma no ha pogut evitar vessar unes llàgrimes que han sigut ràpidament respostes pels aplaudiments dels presents. “Avui només temo la mort de la democràcia”, ha resumit la presidenta. El seu agraïment a les dones de tot Brasil pel seu “exemple d'activisme contra el cop”, ha sonat com un comiat.

Notícies relacionades

“Les valentes dones brasileres, que tinc l'honor de representar com a primera presidenta del Brasil, van ser l'exemple més gran de lluita. Em van cobrir de flors i em van defensar amb les seves urpes”, ha dit visiblement emocionada en els compassos finals del seu discurs. Amb les seves paraules, Rousseff ha deixat clara quina serà la seva postura durant la fase d'interrogatoris que s'estendrà durant tota la jornada. 

Si tot passa segons el que està previst, la votació definitiva de l'‘impeachment’ serà dimecres. Els 54 vots necessaris per a la pèrdua del seu mandat, dos terços del ple del Senat, semblen estar assegurats. Les paraules de Rousseff han tingut la força habitual de la ‘dama de ferro’ sud-americana però han denotat que la batalla estava perduda. L'únic objectiu de la primera dona presidenta del Brasil serà ara sortir del palau de Planalto amb el cap alt i esperar que la història faci justícia: “Tots serem jutjats per la història”