DRETS HUMANS AL PAÍS PERSA

L'Iran posa en llibertat un científic que va treballar a Barcelona i al qual acusava d'espionatge

Omid Kokabee és, segons Amnistia Internaciona, un pres polític que va rebutjar col·laborar en un projecte nuclear militar

icoy34049573 omid kokabee160829200344

icoy34049573 omid kokabee160829200344 / PICASA 2 7

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Omid Kokabee, un físic i pres de consciència iranià, que va arribar a treballar a Barcelona, ha estat posat en llibertat condicional després de cinc anys de presó, segons ha informat aquest dilluns el seu advocat. Kokabee va sortir de la presó al maig per recuperar-se d'una operació, gràcies a un permís que s'havia d'acabar a l'agost. La decisió implica el seu alliberament sense termini i la possibilitat de deixar el país.

Kokabee, de 34 anys, va començar el seu doctorat el 2007 a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Castelldefels. Després de mudar-se a Texas el 2010 per acabar la seva tesi, va ser detingut durant un viatge a l'Iran el 2011. El 2012, va ser condemnat a 10 anys per espionatge.

Kokabee es va defensar en una carta oberta el 2013. La raó real de la seva detenció, va afirmar, és el seu rebuig a unir-se a un projecte nuclear militarShahram Amiri, un altre físic suposadament vinculat amb el pla nuclear iranià i acusat d'espionatge, va ser executat a Teheran a principi d'agost.

AMB CONEIXEMENTS DE LÀSER

Kokabee tenia coneixements de làser, una tecnologia que es va aplicar a l'enriquiment de combustible nuclear a l'Iran, oficialment fins al 2003. Alguns experts creuen que el programa es va mantenir després d'aquesta data, cosa que encaixaria amb la versió de Kokabee.

Fonts de l'ICFO neguen que el centre porti a terme cap investigació militar i que l'empresa associada al grup de Kokabee tingui qualsevol relació comercial amb l'Iran. No obstant, no aclareixen si el coneixement adquirit per Kokabee podria tenir aplicacions militars en un altre context.

Notícies relacionades

El 2013, Amnistia Internacional va declarar a Kokabee pres políticAmnistia Internacional pres polític. El 2014, 33 premis Nobel de física van demanar la seva llibertat en una carta. El 2014, fins i tot el Tribunal Suprem de l'Iran va qüestionar la seva detenció. La primera declaració oficial sobre el cas d'una institució espanyola -la Universitat Politècnica de Catalunya- es va produir el 2015, després de ser posat en llibertat provisional.

Aquesta va succeir arran d'una operació d'extirpació de ronyó deguda a un càncer no curat a la presó, segons denuncien organitzacions internacionals. Les peticions de llibertat condicional de l'advocat de Kokabee van ser sempre rebutjades, fins a la decisió donada a conèixer aquest dilluns.

Temes:

Iran Espionatge