MITES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Misteri resolt: no hi ha tren de l'or nazi

Els caçatresors Peter Koper i Andreas Richter aturen les excavacions al no trobar el suposat comboi desaparegut el 1945

 

  / AFP / NATALIA DOBRYSZYCKA

2
Es llegeix en minuts
MARIA DEL MAR GALLARDO / BARCELONA

Ni túnel, ni tren, ni or. Diuen que l'esperança és l'últim que es perd, però la paciència dels caçatresors Peter Koper i Andreas Richter pot haver arribat al seu límit. Durant dues setmanes, i juntament amb un equip de 70 persones, han obert tres forats de sis metres de profunditat al llarg del quilòmetre 65 de la via ferroviària que uneix les localitats de Walbrzych i Breslàvia, a Polònia. Estaven convençuts que trobarien el llegendari "tren d'or, un comboi nazi ple d'or i joies suposadament desaparegut el 1945 a prop de la localitat de Walbrzych durant la fugida davant les tropes soviètiques.

No obstant, la seguretat que Koper i Richter van mostrar l'any passat a l'assegurar l'existència del tren i la seva localització s'ha esfumat en els últims dies. Després d'una operació de recerca que els ha costat 140.000 zlotys (32.000 euros), el portaveu dels dos caçatresors, Andrej Gaik, va confirmar dijous a la premsa que no havien trobat ni el tren ni el suposat túnel per on circulava el tren quan va quedar sepultat sota les muntanyes de la Baixa Silèsia.

El secret de més de 70 anys que tantes esperances i enraonies ha generat entre la població de Walbrzych continuarà, per ara, sent un mite. Diversos estudis i experts en geologia, com la Universitat de Ciència i Tecnologia de Cracòvia, ja havien avisat que les probabilitats de trobar el tren eren molt limitades.

Però Koper i Richter, que havien exigit al Govern de Polònia quedar-se amb un 10% del botí si trobaven el tresor, encara no es donen per vençuts. Gaik ja ha avisat que reprendran la investigació al setembre. Aquesta vegada, això sí, a menor escala.

PUBLICITAT D'OR

Notícies relacionades

No tot són males notícies. Malgrat no haver trobat el tren d'or, "la publicitat que la ciutat ha aconseguit als mitjans de tot el món val uns 200 milions de dòlars (177 milions d'euros)", segons ha informat a 'The New York Times' el portaveu de l'alcalde de Walbrzych, Arkadiusz Grudzien. "El trobin o no", ha afirmat, per a la localitat "el tren d'or ja arribat".

El dia que es van iniciar les excavacions, Anna Zabska, responsable de l'Old Mini Science and Art Center, museu centrat en la història industrial i minera de la ciutat, va parlar a EL PERIÓDICO sobre la promoció que la història del tren els estava donant. "Entre l'agost del 2015 i l'agost del 2016, els nostres ingressos han augmentat un 130%", va dir, tot i que es va mostrar escèptica sobre l'existència del llegendari comboi.