Les últimes abdicacions de monarques europeus

La reina Beatriu d'Holanda i els reis de Bèlgica i Espanya, Albert i Joan Carles I, respectivament, van deixar el tron en vida entre els anys 2013 i 2014

combo

combo

1
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

Entre els anys 2013 i 2014 es van produir les abdicacions de tres monarques europeus.

BEATRIU D'HOLANDA

Tot i les cícliques especulacions, la reina Beatriu d'Holanda va sorprendre el país el 29 de gener del 2013 amb l'anunci de l'abdicació. En una breu al·locució televisada, la sobirana, en aquell moment a punt de complir 75 anys, amb 32 al tron, va agrair al seu poble la seva confiança. La cessió oficial del tron als hereus, els prínceps Guillem i Màxima, es va portar a terme el 30 d'abril del 2013, dia de la Reina i festa nacional al país. 

La decisió de la reina Beatriu va arribar en plenes celebracions del 200 aniversari de la monarquia holandesa. Guillem d'Orange, ara rei, va ser el primer home que accedia al tron holandès en 123 anys. El precedien quatre reines: la seva mare, l'àvia, Juliana, la besàvia, Guillermina, i la rebesàvia, Emma.

L'any 2012, un dels fills de la reina Beatriu, Frisó, va quedar en coma sepultat per una allau de neu mentre esquiava. Va ser el punt d'inflexió definitiu perquè la reina prengués la decisió d'abdicar.

ALBERT DE BÈLGICA

El rei Albert de Bèlgica va anunciar la seva decisió d'abdicar el 3 de juliol del 2013. En un discurs retransmès pels quatre grans canals de televisió, el monarca va informar de la seva decisió de cedir el tron al seu fill, el príncep Felip, de 50 anys. La cerimònia oficial va tenir lloc el 21 de juliol del 2013, el dia de la festa nacional.

Només un mes després de complir 79 anys, el sobirà belga va decidir que havia arribat el moment de deixar el tron en mans del seu primogènit, Felip, que regna acompanyat per la seva dona, la princesa Matilda, amb qui té quatre fills. Lluny de sorprendre, la decisió va confirmar els continus rumors sobre la seva abdicació. 

JOAN CARLES I D'ESPANYA

El dilluns 2 de juny del 2014, l'actual president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, comunicava al país, en una declaració institucional des de la Moncloa, que el rei Joan Carles havia decidit abdicar després de gairebé quatre dècades ocupant el càrrec de cap de l'Estat. El monarca tenia 76 anys i diversos escàndols estaven rebaixant la seva popularitat fins al punt que, segons diversos experts, el futur de la monarquia estava en entredit. L'abdicació de Joan Carles I va ser anunciada el dilluns 2 de juny del 2014 i es va fer efectiva el 19 de juny.

Notícies relacionades

Joan Carles segueix ostentant la dignitat de 'rei' de manera vitalícia i realitza exclusivament les funcions que li assigna Felip VI, el seu successor. 

Entre els escàndols que més desgast van suposar destaca la imputació judicial de la infanta Cristina el seu marit, Iñaki Urdangarin, i la presència del mateix monarca caçant elefants Botswana amb una amiga el mateix dia en què s'abordava a Brussel·les una possible intervenció d'Espanya per la seva delicada situació econòmica.