L'emperador del Japó reconeix que no pot continuar

Akihito, sense referir-se directament a l'abdicació, argumenta motius de salut als seus 82 anys

Discurs de lemperador del Japó Akihito / VÍDEO: ATLAS

Discurs de lemperador del Japó Akihito
 

/

1
Es llegeix en minuts

L'emperador del Japó, Akihito, ha comparegut aquest dilluns per informar que a causa de la seva avançada edat i al seu estat de salut pateix "moltes limitacions", per la qual cosa li serà difícil "seguir assumint responsabilitats importants", en un missatge televisat dirigit al poble nipó.

"Em preocupa que pugui convertir-se en una cosa difícil per a mi portar a terme les meves responsabilitats com a símbol de l'Estat, tal com he fet fins ara", ha dit Akihito, de 82 anys, que ha al·ludit així a la possibilitat d'abdicar en els pròxims anys.

En la segona intervenció d'aquest tipus que el monarca fa des que va accedir al Tron del Crisantem el 1990, l'emperador ha evitat referir-se directament a la seva intenció d'abandonar el càrrec ja que la Constitució no contempla actualment la successió en vida.

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, ja ha assegurat que el seu Govern estudiarà "de manera acurada" la forma adequada per fer front al desig de l'emperador Akihito d'abdicar quan la salut li impedeixi complir les seves funcions.

"Crec que hem de pensar de manera acurada i buscar què podem fer per afrontar el declivi de la salut de l'emperador i l'efecte que tindrà en el pes del seu càrrec", ha afegit Abe.

Notícies relacionades

El primer ministre japonès ha reaccionat així al missatge televisat avui de l'emperador. Serà el Govern d'Abe el que hagi d'obrir un procés per reformar la llei de successió de la Carta Magna que permeti que el príncep Naruhito assumeixi el tron sense que el seu pare hagi mort.

El missatge d'Akihito ha sigut emès gairebé dos mesos després que la cadena pública NHK revelés que el monarca tenia la intenció de llegar pròximament el tron al seu primogènit Naruhito, de 56 anys

Temes:

Japó Jubilació