El 'Trump asiàtic'

El primer mes de mandat del president de les Filipines, Rodrigo Duterte, es tanca amb més de 600 presumptes traficants i drogoaddictes morts a mans de la policia o d'esquadrons de vigilància civils

abertran34879104 attention editors   visual coverage of scenes of injury or d160804101033

abertran34879104 attention editors visual coverage of scenes of injury or d160804101033 / CZAR DANCEL

4
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El que no se li pot recriminar al flamant president de les Filipines, Rodrigo Duterte, de 71 anys, és que hagi incomplert les seves promeses electorals. El Trump filipí, un dels seus sobrenoms –no l’únic–, fa poc més d’un mes que està al poder i ja ha aplicat al peu de la lletra la malentesa tolerància zero contra el tràfic de drogues que el va fer arribar còmodament al poder. «Les funeràries estaran plenes, jo hi aportaré els cadàvers», va dir Duterte. I, efectivament, les està omplint.

En un mes, prop de 600 persones presumptament vinculades al consum o tràfic d’estupefaents han mort a mans de la policia (al voltant de 400) o d’esquadrons de vigilància (200) en controvertides operacions. Organitzacions de drets humans es refereixen a execucions extrajudicials on els drets fonamentals que té qualsevol detingut brillen per la seva absència.

Una «presidència sagnant», va augurar ell mateix, i té al davant sis anys de mandat en què, en la seva croada contra la delinqüència, calcula que fins a 100.000 persones perdran la vida. La policia té barra lliure a l’hora de fer detencions i els ciutadans han sigut convidats pel president a fer justícia pel seu compte –«Si estan al teu barri, no dubtis a trucar a la policia o fes-ho tu mateix si tens una pistola. Tens el meu suport»–. El dirigent es bolcarà a reinstaurar la pena de mort.

La fotografia de Jennelyn Olaires, de 26 anys, abraçant el cos sense vida del seu marit, Michael Siaron, de 30, un presumpte traficant abatut a trets per un motociclista anònim a Manila, s’ha fet viral i reflecteix el fenomen que es repeteix als carrers de les grans ciutats filipines gairebé diàriament. Al costat del cadàver, un cartró amb una descripció: «Drug pusher» (traficant de droga). Només la nit del 23 de juliol, cinc presumptes delinqüents més van morir en les mateixes circumstàncies.

PARÒDIA DE ‘LA PIETÀ’

Ha sigut el mateix Duterte el que s’ha permès fer broma de la «melodramàtica escena» al comparar-la amb una paròdia de La Pietà de Miquel Àngel, on la verge sosté als seus braços Jesús que acaba de ser baixat de la creu.

Les dades aportades per la Policia Nacional de les Filipines –algunes fonts asseguren que les xifres reals superen de llarg les oficials– donen nombres que criden l’atenció per referir-se al que ha passat en només un mes: als 400 morts (als quals s’ha de sumar 200 víctimes d’esquadrons civils) s’hi han d’afegir 3.000 detinguts, 120.000 que han optat per entregar-se a la policia i més de 60.000 entrades i registres.

Sorprèn constatar l’ampli suport que té la seva controvertida gestió en amplis sectors socials. En una societat flagel·lada per la corrupció i l’altíssim percentatge de consum de droga entre els seus joves, Duterte va arribar al poder el 9 de maig passat amb el 39% dels vots; és a dir, el van votar 16 milions de ciutadans.

Àmpliament conegut per l’opinió pública per haver sigut alcalde de Davao, a l’illa de Mindanao, durant 22 anys repartits en set mandats, ha arribat al poder nacional a cop d’exabrupte, fanfarronada i amenaça. Casat dos cops i pare de quatre fills, actualment té nòvia, Cielito, però presumeix de tenir diverses amants.

De la seva època d’alcalde en una de les ciutats més problemàtiques del país li ve el sobrenom de Castigador, on va reduir els índexs de delinqüència amb un saldo de més d’un miler de presumptes delinqüents morts a mans d’«esquadrons de la mort». El seu tercer malnom és Harry, Duterte, el brut.

Notícies relacionades

Als que qüestionen la falta d’ortodòxia i el seu flirteig amb la il·legalitat, Duterte els respon que com a advocat de formació i antic fiscal sap «què és legal i què no».

En un país de 100 milions d’habitants, on el 90% són catòlics, el president no té inconvenient a plantar cara a l’encara totpoderosa Església. Duterte advoca per un màxim de tres fills per família en un país on la contracepció és gairebé testimonial i l’avortament està prohibit. Mostra d’aquesta actitud desafiadora amb l’Església va ser dir «fill de puta» al Papa pels embussos de trànsit durant la seva visita a Manila. Des de l’Arxidiòcesi de Manila provenen les crítiques més contundents a les execucions extrajudicials auspiciades pel Govern de Duterte. H

L'oenagé espanyola Educo, contra l'analfabetisme a les Filipines

Amb 100 milions d'habitants, la situació de pobresa a les Filipines arriba al 25%. L'oenagé espanyola Educo treballa a les zones més desafavorides del país, especialment a la regió de Bicol, per garantir el dret a l'educació de nens i adolescents. En el marc de la protecció dels drets de la infància, Educo planta cara a la malnutrició a través d'iniciatives sostenibles d'agricultura ecològica i programes educatius.