DRETS DE LA DONA

Homes iranians es fotografien amb el vel islàmic per protestar contra l'ús obligatori per a les dones

La campanya de protesta es fa viral a les xarxes socials

 

  / FACEBOOK

3
Es llegeix en minuts
MAR GALLARDO / BARCELONA

La periodista i activista iraniana Masih Alinejad fa més de dos anys que anima les dones del seu país a fer-se fotografies sense el vel islàmic i penjar-les a les xarxes socials. És la seva manera de protestar contra una llei imposada el 1979, després de la Revolució Islàmica, que obliga les dones iranianes a tapar-se els cabells, els avantbraços i les cames per sortir de casa.

Ara Alinejad ha portat aquesta campanya un pas més enllà i ha demanat als homes que se sumin a la protesta i es posin el conegut "hijab" per mostrar solidaritat amb la seva parella, familiars i amigues.

La iniciativa ha sigut tot un èxit, i ja s'ha fet viral a Facebook i Twitter. Amb l'etiqueta #MenInHijab, desenes d'homes han alçat la veu a favor de les dones i de la seva llibertat de decidir com sortir vestides al carrer.  

"Si certs homes volen forçar les dones a portar el vel, o volen prendre decisions en nom de les dones en la nostra societat, ¿per què no intenten primer posar-se ells el vel per veure com se senten realment?". És un dels textos que acompanya una de les fotografies que ha rebut Alinejad.  

LA MEVA LLIBERTAT SIGIL·LOSA

La majoria de les fotografies es poden veure a la pàgina de Facebook de My Stealthy Freedom (La meva llibertat sigil·losa), el moviment social 'on line' que Alinejad, ara resident a Nova York, va crear el 2014. La pàgina ja té més d'un milió de seguidors arreu del món. 

Una de les últimes imatges que han penjat mostra un pare amb el vel islàmic al costat de la seva filla, que apareix sense. "Al principi, van riure", explica la noia en un text que acompanya la fotografia, on també apareix el seu cosí. "Però un minut després tots dos van començar a suar per la calor, i al final tots dos van arribar a la conclusió que haver de portar constantment el vel és un desastre".

Una cosa semblant diu un altre dels homes que han participat en la campanya i que recorda, tapat de cap a peus, com la seva mare havia de sortir amb el hijab durant els calorosos estius de la seva infància. "Sempre em vaig sentir avergonyit per la meva mare i les meves germanes. És molt dur sortir al carrer amb aquesta vestimenta", explica en la publicació.

"La meva mare va morir i l'únic que em queda d'ella és aquesta roba", continua, i afegeix: "A vegades me la poso per recordar la meva mare en aquests calorosos dies d'estiu quan sortia a comprar. Quan tornava no tenia energia ni per parlar per culpa de la calor".

Sols, amb la seva parella, nebodes, filles, amigues i tota la família, a casa o al carrer, amb vels de colors, negres, curts i llargs. Els homes iranians s'han mostrat a les xarxes socials de totes les formes possibles. Un únic complement els relaciona: el vel islàmic.

Segons els seus defensors, "el hijab d'una dona és l'honor del seu marit". És el lema que criden en una manifestació a favor del vel que apareix en un vídeo penjat a la pàgina de My Stealthy Freedom. 

Produït per Saman Arbabi, el vídeo també mostra una sèrie d'anuncis en què es compara les dones sense hijab amb aliments podrits. En una de les imatges, una noia sense vel es disposa a pujar unes escales que la conduiran a l'infern.

Els homes que han participat en la campanya #MenInHijab protesten precisament contra aquesta obligació moral sobre les dones a l'Iran de no poder decidir quina roba portar quan surten de casa. "Odio quan fan servir la policia moral per forçar la meva dona a portar el hijab obligatori", diu un dels fotografiats.

ÚLTIM DIA SENSE VEL

En una altra de les fotografies publicades, dos homes tapats amb vel ensenyen una notícia del 1979 en què els nous líders de la República Islàmica prometien no imposar el hijab obligatori. Pocs dies després, aquesta article i aquesta promesa passarien a ser paper mullat. El 7 de març de 1979, el nou Govern sortit de la Revolució Islàmica va aprovar la temuda llei.

Un dia després, una gran multitud de dones i homes de totes les edats i professions van sortir als carrers de Teheran per protestar contra la nova normativa. La fotògrafa iraniana Hengameh Golestan va documentar la manifestació i va ser testimoni del que seria l'últim dia en què els carrers de l'Iran veurien les seves dones amb el cap destapat.

Notícies relacionades

Fa un any Hengameh va recordar aquest moment en una entrevista en el diari 'The Guardian' amb motiu d'una exposició a Londres amb algunes de les seves fotografies.

"Si haguéssim tingut xarxes socials aleshores", escriuen en la publicació els dos homes tapats amb vels, "potser hauríem pogut recordar a la República Islàmica la seva promesa". "Qui ho sap, potser avui no tindríem el hijab obligatori", diuen ara amb l'esperança que la campanya viral iniciada per Alinejad tingui algun efecte més enllà de les pantalles dels ordinadors i mòbils.