Europa tremola

L'Estat Islàmic decapita un capella a França i intensifica l'ofensiva terrorista contra els països de la coalició

jcortadellas34819182 la polic a francesa mata a los dos autores del secuestro en 160726121405

jcortadellas34819182 la polic a francesa mata a los dos autores del secuestro en 160726121405

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Un sacerdot cristià degollat, de genolls, a l'altar d'una església de França. En altres termes, l'atac a la religió enemiga en un dels seus propis temples i al cor del seu país europeu més odiat. A nivell simbòlic, de cara als seus seguidors, l'Estat Islàmic s'ha anotat un enorme punt propagandístic amb l'assalt a l'església de Saint-Etienne-du-Rouvray, en el curs del qual dos terroristes que s'han proclamat membres d'aquest grup han decapitat un capellà i han intentat tallar el cap a un altre ostatge. Sobretot perquè ells relacionen els països occidentals amb la religió cristiana, qualificant sempre els seus governs de "croats" i definint el conjunt d'Europa com "el Regne de la Creu".

De cara als francesos i, per extensió a tots els europeus, els gihadistes inoculen encara més la sensació que han llançat una autèntica ofensiva, un terror líquid en forma d'una successió constant d'atacs, molt diferents entre si --atemptats amb bomba, atacs amb arma blanca, atropellament massiu amb un camió, presa d'ostatges-- amb què volen mostrar que poden donar el cop en qualsevol lloc, en qualsevol moment i de qualsevol manera. En un moment en què el grup està en ple retrocés als territoris que controla a Síria i l'Iraq, on suma derrota rere derrota, aquesta ofensiva li permet mantenir-se viu i seguir sent la gran amenaça terrorista global.

Sobretot perquè és el quart atemptat gihadista en tot just 12 dies. El cinquè si retrocedim un mes. Es produeix poques hores després que a Alemanya un refugiat sirià intentés sense èxit causar una massacre amb una motxilla bomba en un festival de músicavuit dies més tard de l'atac amb destral en un tren d'un altre asilat, quan no han passat ni dues setmanes de la massacre del camió a Niça i quan no fa ni un mes que un radical va assassinar a casa dos policies. Una ofensiva, a més, en què els soldats poden ser tant integrants entrenats i finançats per l'Estat Islàmic com 'llops solitaris'.

PLANIFICAR L'ESPONTANEÏTAT GIHADISTA

La decapitació del sacerdot de 84 anys Jacques Hamel per part dels dos atacants és per molts agents de la lluita antiterrorista un senyal més que una ofensiva gihadista està en curs. Aquests experts policials veuen en aquesta onada d'atacs el resultat de diversos fenòmens. D'una banda, sí que sembla que hi hagi planificació. Hagi ordenat directament o no aquests atacs, l'Estat Islàmic sí que té una estratègia per a ells.

Els gihadistes han establert un protocol. Després de cadascun d'aquests atacs, l'EI, a través de la seva agència de notícies, Amaq, difon un comunicat que respon al mateix patró: defineix el terrorista com a "soldat" de l'Estat Islàmic i sosté que ha actuat seguint la crida del grup d'atacar els països de la coalició internacional que bombardeja el grup terrorista al seu feu de Síria i l'Iraq. 

POSSIBLE EFECTE D'IMITACIÓ

"És possible que hi hagi un efecte mimètic. Que persones desequilibrades i que s'han autoradicalitzat vegin en les accions terroristes d'altres el senyal que el moment ha arribat i que ara els toca a ells. Però sí que fa la impressió que hi ha una organització al darrere, encara que només sigui en forma de crida a actuar", comenta un responsable policial. Un altre policia coincideix que s'ha generat "un efecte crida" entre persones inestables.

L'Estat Islàmic també ha delimitat el perquè d'aquest atac: segons la seva propaganda, en la crida a l'acció a què aquests terroristes han decidit respondre, ordena atacar en aquells països que participen en la coalició internacional que els bombardeja. De fet, aquesta mateixa setmana, l'aparell de propaganda ha difós un gràfic en què mostra tots els atemptats contra països d'aquesta coalició i acompanya cada país amb el nombre de víctimes.

Les últimes setmanes, també ha apuntat a Espanya i als països llatinoamericans. En un missatge al juny va amenaçar d'assassinar qualsevol nacional d'aquests països que sigui en territori musulmà.

"US ATACAREM DE LA MANERA QUE SIGUI"

N'és una prova la resposta que un cap operatiu de l'EI va donar a uns periodistes del 'Washington Post' que el van entrevistar per internet. "Hi ha un missatge per als membres de la coalició: No oblidarem, anirem als vostres països a atacar-vos-hi de la manera que sigui".

Notícies relacionades

L'atac a l'església, a més, desmunta dos tòpics. El primer, que l'EI únicament ataca en grans ciutats: París, Londres, Madrid, Nova York. Metròpolis on qualsevol acció garanteix una ressonància global. En aquesta ocasió, l'atac s'ha produït a Saint-Étienne-du-Rouvray, una localitat de Normandia de tot just 27.000 habitants. "Jo pensava que (els atemptats) només es produïen a les grans ciutats i que això no ens passar mai a nosaltres", comenta una veïna.

El segon tòpic ha caigut en el moment en què s'ha sabut que un dels terroristes de l'església era un paio fitxat com a gihadista i que estava sota vigilància. Tanta, que fins i tot duia un braçalet electrònic i només podia sortir de casa quatre hores al dia: de 8.30 a 12.30. La seva participació en aquest brutal atemptat fa evident que la policia no pot garantir que no cometin atemptats ni tan sols paios sotmesos a estreta vigilància.