Llops solitaris: quan el terrorista és impossible de detectar

L'Estat Islàmic ha convertit en punta de llança individus que, al no ser sospitosos, aconsegueixen passar sota el radar dels serveis policials

"És impossible ficar-se al cap d'algú que un dia decideix convertir-se en terrorista", diu un expert israelià en seguretat

lainz34250657   omar mateen was identified by authorities as the160612183349

lainz34250657 omar mateen was identified by authorities as the160612183349

5
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

En menys de vuit mesos sis 'queixalades' i 159 víctimes. Els llops solitaris són protagonistes d'una de les principals amenaces terroristes a Occident. Un balanç que pot pujar als cinc atacs si, com se sospita, el jove que es va fer esclatar a la localitat alemanya d'Ansbach també n'era un. Seria l'últim d'una llarga llista: San Bernardino (Califòrnia); Orlando (Florida)Niça (França) i Würzburg (Alemanya). Encara que l'Estat Islàmic ha fet seus els seus atacs, cap d'ells era membre del grup, ni va rebre diners ni ordres dels seus líders.

L'AMENAÇA FANTASMA

Tot el que fins fa uns mesos valia per intentar evitar la comissió d'actes terroristes a Occident ha deixat de ser útil. Durant els últims anys, les forces de seguretat han basat la seva estratègia antiterrorista en el desplegament d'un conjunt de mecanismes de detecció -confidents, infiltracions en centres de culte, punxades telefòniques, monitorització de fòrums gihadistes-. La intenció és que aquesta trama de ‘sensors’ fes que, quan algú preparés una acció terrorista, saltés algun senyal d'alerta.

Aquest mecanisme funciona amb trames terroristes integrades per individus que ja estan fitxats per la policia. Però ni el matrimoni de San Bernardino, ni Omar Mateen, ni Mohamed Lahouaiej, ni Riaz Khan Ahmadzai ho estaven. Ni tan sols eren sospitosos de simpaties gihadistes. Tampoc havien viatjat a zones de conflicte. Per als serveis antiterroristes, no eren subjectes d'interès. No existien. “La seva naturalesa aïllada fa molt difícil que les forces de seguretat puguin recopilar informació sobre ells i les seves malèfiques intencions”, expliquen a l'estudi ‘Entenent els llops solitaris’ els experts Jan Leenaars i Alastair Reed.

“Ni el millor servei secret del món és capaç de desarticular l'acció d'un llop solitari”, sentencia en un article al 'Jerusalen Post' l'israelià Yossi Melman, expert en seguretat. “Es poden infiltrar agents, vigilar mesquites, punxar telèfons i piratejar ordinadors. Però és impossible ficar-se al cap d'una persona que un dia decideix convertir-se en terrorista”, afegeix.

NOVA ESTRATÈGIA NECESSÀRIA

Els llops solitaris operen individualment “o en grups tan petits que aconsegueixen passar sota el radar de les forces antiterroristes”, alerta en un informe el grup Soufan, una consultora nord-americana de seguretat: “Des d'un punt de vista antiterrorista, aquests sospitosos són invisibles”.

Per això aquesta institució insta les policies “a establir nous indicadors”. “Cal estar atents a un altre tipus d'informació. Indicis als quals abans no es prestava atenció ara sí que han de ser tinguts en compte”. Posa com a exemple el fet que tant Mateen com Lahouaiej tenien antecedents de violència contra les dones. O com l'assassí d'Orlando havia comentat a companys de feina les seves ànsies de matar i el seu odi als homosexuals. Tendències com la misogínia, la violència masclista o els problemes de control de rampells violents han de començar a ser considerats com a possibles avisos. 

DESEQUILIBRATS I ANTISOCIALS

Els perfils psicològics dels llops solitaris que han atacat a Orlando i Niça mostren persones amb desequilibris psicològics sobretot relacionats amb greus problemes per controlar l'agressivitat i els atacs d'ira. Els terroristes d'Orlando i Niça eren violents, maltractaven les seves parelles. El terrorista de Niça havia tingut problemes amb les drogues i era addicte al sexe salvatge.

La realitat és que mentre que els estudis mostren que entre els gihadistes integrats en grups terroristes les persones amb malalties psiquiàtriques no superen el 10%, aquesta taxa és molt més alta entre els llops solitaris. En aquest tipus de terrorista es barregen “les conviccions religioses i el rebuig a les intervencions (occidentals) a Síria i l'Iraq i l'antisemitisme amb frustracions personals, autoodi i aspiració al suïcidi”, sosté Olivier Christin, professor a la Universitat de Neuchatel.

“La causa de l'Estat Islàmic ha aconseguit allotjar ires molt variades. Ha donat a llum un conflicte nou que simples individus poden alimentar abocant la seva set de venjança”, afegeix. “Aquesta gent que odia els homosexuals pot revestir les seves accions amb la bandera de l'Estat Islàmic”, comenta William McCants, un expert de la Brookings Institution.

Tal com va assenyalar François Molins, el fiscal antiterrorista de París, “l'Estat Islàmic dirigeix la seva propaganda a personalitats pertorbades i a individus fascinats per la violència extrema”. Una propaganda que també pot influir molt a persones amb passats com a delinqüents o traficants. “Molts són individus que tenen un cervell de mosquit i un passat de petita delinqüència. Per a ells (amb l'adhesió al gihad) compren una ‘segona vida’ que renta aquesta primera vida de delinqüència”, explica el psiquiatre francès Daniel Zagury.

PUNTA DE LLANÇA DE L'ESTAT ISLÀMIC

Mentre que Al-Qaida donava una gran importància a l'adhesió doctrinal i estructural dels terroristes a la seva organització, l'Estat Islàmic ha trencat amb la tradició del terrorisme gihadista i ha abraçat una estratègia diferent al fer seus els atemptats comesos per qualsevol persona que digui que ha actuat en nom seu.

Notícies relacionades

Per a aquesta organització gihadista, els llops solitaris s'han convertit en una arma fonamental en la seva ofensiva contra Occident, ja que li permet apuntar-se èxits sense cap esforç. En un moment en què perd terreny a Síria i l'Iraq, l'acció d'aquests terroristes li permet mantenir-se en el primer lloc de l'amenaça terrorista global. Per això, no escatima esforços a motivar aquests atacs. Així, l'Estat Islàmic compta amb un equip de 50 persones que gestionen centenars de comptes de Twitter i canals de Telegram on intenten convèncer individus a Occident que cometin aquesta classe d'atacs, segons explica Burce Tiedel, antic analista de la CIA i membre del Brookings Institute. Fins i tot els dissuadeixen d'anar a Síria i l'Iraq. "La mínima acció que tu facis al teu país és millor i més beneficiosa per a nosaltres que el que faries estant aquí", assenyalava un d'aquests missatges.

"Abu-Bakr al-Baghdadi, el líder de l'Estat Islàmic ha entès que si fa una crida al terror el terror ve. Per això, amb aquestes persones no es necessita cap contacte directe. El seu missatge, que és molt persuasiu, és suficient", diu Riedel. A més, quan es produeix un d'aquests atacs, la seva agència de notícies, Amaq, se l'atribueix. Dies més tard, a les seves revistes de propaganda, com 'Dabiq', en anglès, els gihadistes fan reportatges d'aquests individus. Així ho van fer amb el terrorista d'Orlando i amb el matrimoni de San Bernardino.