ABANS DE LA CONVENCIÓ REPUBLICANA A CLEVELAND

Spencer Tunick fotografia dones despullades per protestar contra Donald Trump

"Tinc dues filles i una dona i no puc consentir la retòrica d'odi contra les dones i les minories del Partit Republicà", diu l'artista

Spencer Tunick fotografia dones despullades per protestar contra Donald Trump

TIMOTHY A. CLARY (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El fotògraf nord-americà Spencer Tunick va reunir diumenge més d'un centener de dones despullades Cleveland, la vigília de la celebració, no gaire lluny d'allà, de la Convenció Nacional Republicana, on l'impetuós multimilionari de Nova York serà ungit candidat del partit a la presidència.

El famós fotògraf de multituds les va citar allà en protesta del discurs sexista i masclista del candidat republicà i, barrejant art i política, va utilitzar per a la imatge miralls circulars que les models aguantaven amb els braços.

Per Tunick, Trump "és un perdedor". La seva instal·lació -'Tot el que ella diu és tot'-, a la sortida del sol i amb 130 dones en total que han volgut participar en la protesta, s'ha fet en una ciutat on la nuesa pública és il·legal. No obstant, les fotos es van captar en una propietat privada i la policia no va poder intervenir.

MARE NATURALESA

A la seva pàgina web, Tunick diu que els miralls reflecteixen "el coneixement i la saviesa de les dones progressistes i el concepte de Mare Naturalesa (...) al costat del centre de convencions, el paisatge urbà i l'horitzó de Cleveland".

A Twitter també ha publicitat el seu acte de rebel·lia:

L'artista assegura que es tracta de la seva instal·lació més política. "Tinc dues filles i una dona", assegura. "No puc consentir el llenguatge i la retòrica d'odi contra les dones i les minories del Partit Republicà". Se sentia obligat a fer alguna cosa contra "aquest pensament idiota", ha dit.

La professora d'art MaPo Kinnord, de 55 anys, ha explicat que ha s'ha prestat a participar en la instal·lació de Tunick perquè li encanta el seu treball, i perquè era a la ciutat de pas, per visitar una neboda. Ella és de Nova Orleans, i assegura que els republicans estan infonent por als nord-americans dient-los que han de témer els musulmans i els immigrants.

Trump diu que prohibirà que els musulmans entrin als Estats Units i un mur a la frontera amb Mèxic impedirà que entrin il·legals al país. 

Kinnord assegura que va votar pel candidat demòcrata Bernie Sanders, però diu que està contenta amb Hillary Clinton.

EXPRESSIÓ LLIURE

Morning Robinson, de 18 anys, ha participat en la foto col·lectiva de Tunick juntament amb la seva mare: "Volia fer alguna cosa diferent i expressar-me lliurement abans de començar la universitat".

"Estava molt nerviosa al principi, però em vaig sentir bé a la intempèrie, sense por de mostrar el meu cos", confessa.

"No estic d'acord amb la visió de les dones que ofereixen els republicans", diu. 

Notícies relacionades

Aquesta instal·lació anti-Trump està lluny, pel que fa a les dimensions, de l'obra recent de Tunick. 

El mes passat, a Colòmbia, l'artista va reunir 6.000 dones a Bogotà, en un país esquinçat per la guerra i que ara sembla acostar-se a un acord de pau amb les FARC.