¿Què sabem de l'atemptat de Niça?

¿Què sabem de l'atemptat de Niça?

REUTERS / ERIC GAILLARD (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

SOBRE L'ATEMPTAT

Poc abans de les 11 de la nit, els focs artificials per commemorar la presa de la Bastilla el 14 juliol just s'havien acabat i la multitud concentrada al passeig dels Anglesos es començava a dispersar quan un camió blanc de gran tonatge va irrompre a la zona i va envestir la gent al llarg d'un recorregut de dos quilòmetres. El conductor també va disparar alguns trets abans de ser abatut per la policia. Segons els testimonis, va canviar diverses vegades de direcció i va mirar de provocar el màxim nombre de víctimes. 

SOBRE L'AUTOR

El conductor del camió, llogat dos dies abans, va ser abatut per la policia després del seu sanguinari recorregut. Segons fonts policials, ha sigut "formalment identificat" com el propietari del document d'identitat localitzat a la cabina del vehicle. Es tractaria d'un ciutadà francotunisià de 31 anys que respondria al nom de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, segons del diari 'Nice-Matin'. Fitxat per la policia com a delinqüent comú, és pare de tres fills.

SOBRE POSSIBLES CÒMPLICES I ARMES

El conductor anava sol a bord del camió però s'investiga si va comptar amb la col·laboració d'alguns còmplices en la preparació de l'atemptat, que per ara cap grup s'ha atribuït. Fonts pròximes a la investigació han informat de la troballa d'una "granada inoperant" i "d'armes llargues" a l'interior del vehicle, cosa que podria donar la idea d'una certa organització i sofisticació.

SOBRE LA POSSIBLE AUTORIA

Notícies relacionades

Cap grup s'ha atribuït la matança, però el 'modus operandi' apunta a l'Estat Islàmic o Al-Qaida, grups responsables dels anteriors atemptats comesos a França. En un missatge difós el 2014, el portaveu de l'EI Abu Mohammad al-Adnani animava els "soldats del califat" a utilitzar "totes les armes". "Si no podeu detonar una bomba o disparar una bala, feu el que estigui a les vostres mans, envestiu-los amb un cotxe", va dir.

LA LLACUNA EN LA SEGURETAT

La investigació haurà de determinar com un camió de gran tonatge va poder penetrar al passeig dels Anglesos, tancat a la circulació per als focs artificials i amb grans mesures de seguretat desplegades. L'11 de juliol, el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va anunciar que l'amenaça que enfronta França "persisteix" i va apel·lar a intensificar la vigilància durant el període estival.