CONSEQÜÈNCIES DEL 'BREXIT'

May defensa a Escòcia i davant Sturgeon la unitat del Regne Unit

La primera ministra britànica promet involucrar el Govern escocès en la negociació amb la Unió Europea

La dirigent desestima la convocatòria d'un segon referèndum independentista com el del 2014

mbenach34709314 britain s new prime minister theresa may  l  is greeted by s160715194849

mbenach34709314 britain s new prime minister theresa may l is greeted by s160715194849 / LESLEY MARTIN

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Menys de 48 hores després de convertir-se en la primera ministra del Regne Unit, Theresa May ha viatjat aquest divendres a Escòcia. Una visita altament simbòlica, amb què ha volgut deixar clar el que ja va proclamar en el seu discurs, minuts després de posar-se al capdavant del Govern: la unitat del país és per a ella una prioritat.

Edimburg, May s'ha reunit amb Nicola Sturgeon, ministra principal d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP). Una trobada cordial en les formes entre dues dones situades en pols oposats de la política i amb una visió molt diferent sobre el futur dels escocesos. Escòcia va votar majoritàriament per la permanència a la Unió Europea --62% enfront del 38%-- i després del triomf del 'brexit', Sturgeon ha amenaçat d'organitzar un nou referèndum sobre la independència si els interessos dels escocesos no són tinguts en compte.

Al final de la reunió de 45 minuts, la primera ministra 'tory' ha afirmat que està disposada a “escoltar totes les opcions que el Govern escocès pugui presentar”, sobre les negociacions entre el Regne Unit i la UE. Un procés en què l'equip de Sturgeon estarà “completament involucrat”. “Vull el millor acord possible per a tot el Regne Unit”, ha assenyalat. Pel que fa a una segona consulta independentista, May ha respost que “els escocesos ja es van pronunciar el 2014 amb un missatge molt clar. Tant el Govern britànic com l'escocès hauran de respectar aquest vot”.

Sturgeon ha agraït el compromís de May de considerar “les opcions del Govern escocès”, que no han estat especificades. La ministra principal confia que el procés que iniciï l'Executiu britànic “sigui obert i flexible i que el Govern escocès hi estigui completament involucrat”. També ha subratllat que ha “deixat molt clar” a May “que els interessos dels escocesos han de ser preservats" i que vol "examinar totes les possibilitats per aconseguir-ho”.

UNA POSICIÓ CLAU

La líder de l'SNP ha insistit que l'opció d'un segon referèndum d'independència "segueix al damunt de la taula", en el cas que "no sigui possible protegir la relació d'Escòcia amb la Unió Europea". La posició d'Escòcia podria endarrerir les futures negociacions amb la UE, ja que la sortida, segons les lleis de la devolució de poders, ha de comptar amb l'autorització dels parlaments d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Així ho va ratificar fa poc la Cambra dels Lords.

Sturgeon va viatjar a Brussel·les a finals de juny per reunir-se amb els presidents de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i del Parlament Europeu, Martin Schulz. El seu objectiu va ser mirar d'obtenir per a Escòcia una plaça en la taula de les negociacions del ‘brexit’. Però ni Brussel·les ni el Govern britànic acceptaran acords amb la UE al marge de la resta del Regne Unit.

El nou ministre de Finances, Philip Hammond, ja ha assegurat que no hi ha cap possibilitat que Escòcia pugui mantenir una relació diferent amb la UE que la de la resta país. “Crec que el millor futur per a Escòcia és dins de l'economia del Regne Unit”, ha assenyalat. “Fem que l'economia del Regne Unit funcioni per a tots”. 

L'ARTICLE 50

May també ha enviat un missatge als líders europeus que insten el Regne Unit a emprendre al més aviat possible el procés de sortida. “Ja he dit que no activaré l'article 50 fins que cregui que tenim un enfocament propi del Regne Unit i objectius per a les negociacions. Considero que és important que fixem això abans d'activar l'article 50”.

Notícies relacionades

El ministre britànic encarregat de les negociacions per al ‘brexit’, David Davis, ha indicat que planeja activar l'article "abans o a principis de l'any que ve". Davis ha explicat que la seva prioritat és negociar ara tractats comercials amb països com els Estats Units i la Xina, perquè estiguin en vigor quan el Regne Unit surti de la UE.

Les diferències existencials i polítiques entre May i Sturgeon no han impedit que posessin somrients, donant-se la mà a la porta de Bute House, la residència oficial de la ministra principal. Hi ha hagut fins i tot un gest amb missatge feminista. “Polítiques a part, espero que les noies de qualsevol lloc mirin aquesta foto i es convencin que no hi ha res inabastable per a elles”, ha comentat Sturgeon a Twitter.

Llum imminent per al 'Trident'

La visita de May a Escòcia s'ha produït en vigílies de la polèmica votació al Parlament britànic sobre la renovació del programa 'Trident' de submarins amb míssils nuclears, que es troben en aigües escoceses. Sturgeon i els nacionalistes escocesos s'oposen a aquesta renovació, que serà sotmesa a votació a la Cambra dels comuns dilluns que ve. Si s'aprova, el projecte multimilionari rebria via lliure per començar la construcció de la nova generació de submarins nuclears. S'estima que l'entrada en servei d'aquest programa podria tenir lloc a finals de la pròxima dècada. La immensa majoria dels diputats conservadors estan a favor de la renovació, que hauria de ser aprovada sense problemes. S'hi uniran molt probablement més del 75% dels laboristes, dividits també en aquesta qüestió. El seu líder, Jeremy Corbyn, militant antinuclear des de fa molts anys, hi votarà en contra, igual que els 52 diputats del Partit Nacional Escocès.