Manuel Valls apel·la a la unitat dels francesos al voltant dels seus valors

El president François Hollande ha decretat tres dies de dol nacional en memòria de les víctimes de l'atac

 

  / AP / THIBAULT CAMUS

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha apel·lat aquest divendres a la unitat dels francesos al voltant dels valors del 14 de juliol per fer front a l'amenaça del terrorisme que “pesa i pesarà durant molt temps” sobre el país.

“Volem dir als francesos que no cedirem. França no cedirà a l'amenaça terrorista. Hem canviat d'època i França haurà de viure amb el terrorisme. Hem de ser un bloc”, ha declarat Valls traslladant així el missatge del president François Hollande durant la reunió del Consell de Defensa celebrat aquest divendres a l'Elisi després de l'atemptat de Niça.

Valls ha insistit que s'ha de ser “solidaris” i fer gala “de sang freda de manera col·lectiva”. El primer ministre ha afegit que França ha sigut atacada el dia de la festa nacional i amb això s'ha volgut carregar contra la unitat de la nació francesa.

Per això, ha reiterat que l'única resposta “digna i responsable” és la de ser fidel a l'esperit del 14 de juliol i que França es mantingui “unida” al voltant dels seus valors.

Al seu parer, s'afronta una guerra contra els terroristes que volen instal·lar “el terror i pànic”, però el país “és una gran democràcia que no es deixarà desestabilitzar”. “França és un gran país i una gran democràcia que no es deixarà desestabilitzar”.

ESTAT D'EMERGÈNCIA

En el transcurs del Consell de Defensa s'han examinat les mesures anunciades divendres a la matinada pel president Hollande. Entre elles, elevar al seu nivell màxim l'operació Sentinella amb el desplegament de 10.000 militars a tot el país.

 A més, es mobilitzaran efectius suplementaris (reservistes) de la Gendarmeria nacional per mantenir a llarg termini un nivell elevat de vigilància. El nombre d'efectius és estudiat per la la direcció general de la Gendarmeria Nacional, segons ha explicat el primer ministre.

Notícies relacionades

Finalment, el projecte de llei per prolongar l'estat d'emergència serà presentat dimarts que ve al Consell de Ministres perquè després l'examini el Parlament.

François Hollande ha decretat tres dies de dol nacional, els 16, 17 i 18 de juliol, en homenatge a les víctimes, i les banderes onejaran a mig pal als edificis públics des d'aquest divendres. El president i el primer ministre viatjaran a Niça en el transcurs del matí.