ORIENT LLUNYÀ

El tribunal internacional de l'Haia acusa la Xina de violar la sobirania filipina

L'esperat veredicte nega les reclamacions territorials de Pequín

Xina qualifica la decisió d'"invàlida" i insisteix que no la complirà

mbenach34646956 file   this may 11  2015  file photo  shows land reclamation160712113904

mbenach34646956 file this may 11 2015 file photo shows land reclamation160712113904 / Ritchie B Tongo

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Tres anys, 4.000 folis i cinc jutges han sigut necessaris per a un veredicte que es donava per descomptat des que les Filipines van acudir al Tribunal Internacional d’Arbitratge de l’Haia. La sentència del tribunal suposa una bufetada a les ambicioses reclamacions territorials de Pequín al mar del Sud de la Xina, on col·lecciona conflictes amb bona part del veïnat. Tan previsible era la decisió com la ira xinesa. El gegant asiàtic no va trigar més que uns minuts a desautoritzar el tribunal i qualificar d’«invàlid i nul» el veredicte.

 El tribunal estableix que Pequín no té evidències històriques que apuntalin el seu control exclusiu en el passat sobre les illes Spratly i altres zones en disputa amb Manila. El veredicte l’acusa d’haver violat la sobirania nacional filipina a l’impedir l’explotació petrolífera i l’activitat dels seus pescadors. També la responsabilitza dels danys irreparables i permanents als esculls de coral causats a l’aixecar illes artificials enmig de l’oceà.

La decisió va provocar alegria a Filipines, amb milers de persones concentrades als carrers de la capital amb banderes nacionals i clamant que la sobirania no és negociable. El Ministeri d’Exteriors va qualificar la decisió d’«històrica» i es va comprometre a la pau i l’estabilitat a la regió. El seu homòleg xinès va respondre insistint en la seva coneguda postura: el tribunal està mancat de jurisdicció i no complirà la decisió.

El veredicte és vinculant, però el tribunal no té poder executiu, així que no suposa gaire més que l’enèsima derrota xinesa en matèria de relacions públiques i més tensió a la zona. Els Estats Units, que el dia abans va enviar un portaavions i diversos caces a la zona, no ajuden a relaxar els ànims. El diari xinès ultranacionalista Global Times advertia avui en un inflamat editorial que estan preparats per a la confrontació militar.

Notícies relacionades

L’origen del cas va ser la presa de l’escull Scarborough per part de vaixells xinesos fa tres anys. El llavors president filipí, Benigno Aquino III, va acudir al tribunal internacional al·legant que 17 anys de negociacions bilaterals havien sigut inútils i desoint les instruccions de Pequín per tractar l’assumpte per la via diplomàtica. Les relacions es van anar  agrint fins a arruïnar-se quan Filipines va formar acords militars amb els EUA.

Pequín ha assenyalat Aquino com a culpable del desgavell i confia que la recent pujada al poder de l’impulsiu Rodrigo Duterte millori el panorama. 

Una línia controvertida

La cèlebre “línia dels nou punts” centra el debat a la regió. El Govern nacionalista de Xiang Kai-xek la va adoptar per primera vegada el 1947 recolzant-se en encartonats mapes i Mao la va heretar a l'imposar-se en la guerra civil el 1949. Els països veïns van respectar la demarcació durant dècades en el que entén la Xina com un reconeixement tàcit dels seus drets. L'economia i la geopolítica va mutar aquesta calma en turbulències. Primer, alguns estudis van revelar ingents jaciments de gas natural i petroli al subsòl. Després, els Estats Units va escollir les càlides aigües del Pacífic per dirimir l'hegemonia global amb la Xina. Filipines, Vietnam, Malàisia, Taiwan i Brunei incideixen en la seva proximitat geogràfica i en les lleis internacionals.

Temes:

Filipines Xina