CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Hongria decidirà en referèndum si aprova les quotes de refugiats imposades per la UE

La consulta, que ha de ser ratificada pel Tribunal Constitucional, se celebrarà el 2 d'octubre

Budapest rebutja 600 refugiats el primer dia d'aplicació d'una polèmica reforma legal que permet expulsar immigrants interceptats a prop de la frontera

abertran34498539 pzn01  poznan  polonia   28 06 2016   el presidente h ngaro 160705120855

abertran34498539 pzn01 poznan polonia 28 06 2016 el presidente h ngaro 160705120855 / JAKUB KACZMARCZYK

1
Es llegeix en minuts

El president hongarès, Janos Ader, va anunciar ahir que el pròxim 2 d’octubre se celebrarà un referèndum en què els ciutadans hongaresos hauran de respondre a la pregunta de si volen que la Unió Europea (UE) els imposi les quotes obligatòries de repartiment de refugiats al seu país.

 

En un comunicat, el mandatari diu que convoca la consulta d’acord amb la Constitució, a l’espera que el Tribunal Constitucional ratifiqui la convocatòria, i avança quina serà la pregunta a la qual hauran de respondre els electors amb un sí o un no: «¿Vol que la UE tingui dret a determinar una quota obligatòria de ciutadans no hongaresos a Hongria sense el consentiment del Parlament?»

La consulta suposarà un nou desafiament a la UE per part del Govern ultraconservador del primer ministre Viktor Orbán, que al febrer ja va desvelar la seva intenció d’organitzar un referèndum sobre el pla de Brussel·les per reubicar entre els 28 160.000 demandants d’asil arribats a Itàlia i Grècia.

L’anunci coincideix amb la posada en marxa a Hongria de la polèmica reforma legal que permet expulsar refugiats o immigrants interceptats a prop de la frontera, mesura que ahir mateix ja es va aplicar a 600 persones. Segons aquesta llei, les autoritats «acompanyaran» fins a l’altre costat dels filats a les fronteres meridionals del país tots els refugiats que siguin interceptats dins d’una franja de vuit quilòmetres, un procediment durament criticat per les Nacions Unides i diverses oenagés.

PETICIÓ D’ASIL

Notícies relacionades

A l’altre costat de les tanques, en una estreta franja de terreny encara en territori hongarès, els refugiats hauran d’accedir a les zones de registre, on podran presentar les seves sol·licituds d’asil. Segons l’oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), aquest procediment dificultarà aquesta petició.

Des de la tardor del 2015, quan Hongria va segellar les seves fronteres amb Sèrbia i Croàcia, entrar al país de forma il·legal és un delicte penat amb fins a cinc anys de presó.