El Tribunal Constitucional austríac ordena repetir les eleccions presidencials que va perdre la ultradreta

El candidat ultra Norbert Hofer es va quedar a només 30.000 vots del candidat dels Verds

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa a Àustria. El Tribunal Constitucional ha anul·lat el resultat de les eleccions presidencials del 23 de maig, en què l'ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ) va perdre davant els Verds per només 30.000 vots. “Les eleccions s'hauran de repetir completament”, ha remarcat el president del Tribunal, Gerhart Holzinger, després d'acceptar les impugnacions de la formació euroescèptica i xenòfoba.

Malgrat que la decisió és estrictament judicial i per tant no es qüestiona la legitimitat del vencedor, la sentència del TC suposa un cop al país. Els ciutadans es veuran ara abocats a una tercera ronda electoral.

L'estret resultat de la segona volta, en què el candidat independent Alexander van der Bellen es va imposar per la mínima al populista Norbert Hofer, va llançar l'FPÖ a presentar demandes en 94 dels 117 districtes electorals del país. El Constitucional ha donat així la raó a la formació xenòfoba presidida per Heinz-Christian Strache i ha reconegut que hi va haver irregularitats en el recompte de vots.

ÀUSTRIA ES TORNA A DIVIDIR

Fa un mes i mig Àustria va viure una de les jornades electorals més disputades de la seva història. A la primera volta els partits de l''establishment', socialdemòcrates i conservadors, van obtenir els pitjors resultats de la seva història i no van superar el marge de vots suficient.

Notícies relacionades

L'estrepitós fracàs dels partits tradicionalment hegemònics va abocar les dues formacions més oposades de l'espectre polític, l'FPÖ i els Verds, a enfrontar-se en una segona volta. Això va evidenciar una fractura social a Àustria. Malgrat que la ultradreta semblava aconseguir la victòria, el recompte del vot per correu va facilitar el triomf final dels ecosocialistes i del seu candidat independent, Alexander van der Bellen. Ara tot això queda en paper mullat.

L'actual president del país, Heinz Fischer, acaba el seu mandat el 8 de juliol. Això farà que a partir d'aquest dia la presidenta del Parlament, la socialdemòcrata Doris Bures, assumeixi els seus deures i responsabilitats fins que Àustria elegeixi una altra vegada entre Van der Bellen i Hofer.