Sturgeon passa a l'ofensiva i explica a Brussel·les el desig d'Escòcia de seguir a la UE

Els dirigents europeus reben la dirigent i comencen a debatre el futur sense el Regne Unit

Sturgeon explica a Brussel·les el desig d’Escòcia de seguir a la UE. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tots els caps d'estat i de Govern de la Unió Europea menys el britànic David Cameron debaten aquest dimecres a Brussel·les el futur del club sense el Regne Unit a bord. Una primera discussió clau després del referèndum del ‘brexit’ -i l'adéu al líder dels 'tories'-, i la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, no ha volgut perdre ni un minut per deixar constància a la capital de les institucions europees que el Govern que dirigeix sí que està compromès amb Europa i vol seguir formant part del club. Sturgeon s'ha reunit amb el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, i a la tarda ho farà amb el màxim responsable de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

“Ha sigut una bona oportunitat per fixar la postura d'Escòcia i el desig d'Escòcia de seguir a la Unió Europea i protegir la nostra relació amb la Unió Europea”, explicava breument davant la premsa després d'un esmorzar de feina d'una hora que ha mantingut amb Schulz i el seu equip. “Ha sigut una reunió introductòria i estic agraïda pel temps que el president m'ha donat aquest matí”, ha afegit.

Amb un conjunt blau Europa, la representant política de més rang d'Escòcia ha insistit que el motiu de la seva visita a Brussel·les és exposar “clarament” el desig escocès de protegir la seva relació amb la UE. “No subestimo els desafiaments que tenim al davant per trobar el camí, i aquesta és una reunió molt inicial, a més d'una sèrie de reunions avui a Brussel·les, perquè la gent pugui entendre que Escòcia, al contrari que altres parts del Regne Unit, no vol abandonar la Unió Europea”, ha recalcat.

L'OFENSIVA DIPLOMÀTICA

Molt més breu en la seva valoració, Schulz indicava que havia escoltat “atentament” Sturgeon i havia “après molt” durant la seva trobada amb la líder del Partit Nacionalista Escocès, que també s'entrevistarà avui amb els responsables de diversos partits polítics a l'Eurocambra, entre ells el liberal Guy Verhoftstadt, el socialista Gianni Pitella i el conservador Manfred Weber, així com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, amb qui es reunirà a les cinc de la tarda. L'únic responsable de les institucions europees que ha declinat la sol·licitud de reunió ha sigut el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que no considera que aquest dimecres sigui el moment més adequat.

L'ofensiva diplomàtica de Sturgeon coincideix amb la primera cimera que se celebra a la Unió Europea sense David Cameron a la taula de reunions. Una cita amb dos assumptes a la taula: la posada en marxa del procés de divorci i l'inici d'una primera reflexió comuna sobre el futur d'Europa que tindrà continuïtat amb una nova reunió a Bratislava al setembre. “(Els britànics) han pres la decisió que han pres i avui no s'asseuen a la taula”, advertia Jean-Claude Juncker a l'arribar a una trobada amb una missió: recuperar el control i evitar un efecte contagi en altres països on el desencant amb Europa i els moviments populistes s'han fet forts.

Notícies relacionades

El debat genera divisions. Els països del grup de Visegrad, format per la República TxecaHongriaPolònia i Eslovàquia, exigeixen una reforma total sobre el funcionament de la Unió Europea per respondre a les preocupacions dels ciutadans i que, segons ells, passa per renacionalitzar algunes de les competències que avui dia estan en mans de Brussel·les. “Les preocupacions dels nostres ciutadans necessiten reflectir-se millor i els parlaments nacionals han de ser escoltats. Les institucions de la UE s'han de cenyir a la seva missió i al seu mandat”, recorden els quatre països en un comunicat.

Altres, en canvi, destaquen la necessitat d'avançar a diverses velocitats si fa falta. Aquest és el cas del primer ministre belga, Charles Michel, que adverteix que la necessitat de decidir-ho tot a 27 genera un risc d'immobilisme. “La il·lusió de fer-ho tot a 27 crea una percepció d'immobilisme”, advertia a l'arribar a la cimera. Tots, però, coincideixen en una cosa: “S'ha d'escoltar la gent” i cal explicar amb claredat als ciutadans europeus les alternatives, les dificultats i els reptes que hi ha. “Necessitem més que mai una Unió unida i forta davant un Regne desunit”, alertava el luxemburguès Xavier Bettel.