Gran victòria dels defensors de l'avortament al Suprem d'EUA

El tribunal deroga les restriccions imposades a Texas a les clíniques avortistes

WASHINGTON, DC - JUNE 27: Pro-choice and pro-life activists demonstrate on the steps of the United States Supreme Court on June 27, 2016 in Washington, DC. In a 5-3 decision, the U.S. Supreme Court struck down one of the nation’s toughest restrictions on abortion, a Texas law that women’s groups said would have forced more than three-quarters of the state’s clinics to close.   Pete Marovich/Getty Images/AFP

WASHINGTON, DC - JUNE 27: Pro-choice and pro-life activists demonstrate on the steps of the United States Supreme Court on June 27, 2016 in Washington, DC. In a 5-3 decision, the U.S. Supreme Court struck down one of the nation’s toughest restrictions on abortion, a Texas law that women’s groups said would have forced more than three-quarters of the state’s clinics to close. Pete Marovich/Getty Images/AFP / Pete Marovich (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Tribunal Suprem dels Estats Units va tombar ahir bona part de les restriccions imposades a Texas a les clíniques avortistes, una sèrie de mesures que han propiciat el tancament de la meitat de les clíniques que hi havia a l’estat des que es va aprovar la llei el 2013. La sentència, adoptada amb els vots a favor de cinc dels vuit magistrats de la cort, representa la victòria més important en dues dècades per als defensors dels drets reproductius de les dones, uns drets sotmesos a un constant assetjament als estats on governen els republicans. La sentència tindrà repercussions en altres estats que apliquen restriccions semblants.

    La llei texana va ser aprovada al seu dia pel llavors governador Rick Perry amb la intenció expressa de fer de l’avortament «una cosa del passat», malgrat que als Estats Units és un dret constitucional des del 1973, quan el Suprem va dictar la sentència coneguda com a Wade vs Roe. Entre altres coses, la nova legislació obligava les clíniques avortistes a complir amb els mateixos estàndards que hi ha a les sales quirúrgiques dels hospitals, un requisit que tan sols complien cinc de les 42 que operaven llavors a l’estat. També obligava els metges que hi treballaven a tenir «privilegis d’accés» als hospitals, una condició difícil de complir perquè alguns centres mèdics es neguen a treballar amb metges que realitzen avortaments. Aquests requisits tenen els dies comptats. 

Notícies relacionades

    El Suprem considera que suposen un «obstacle innecessari» per a les clíniques que ajuden les dones a interrompre l’embaràs de manera voluntària i, per tant, són inconstitucionals. «Nosaltres arribem a la conclusió que cap d’aquestes provisions ofereix beneficis mèdics suficients per justificar la càrrega que cadascuna representa», segons escriu el jutge Stephen Breyer en l’argument majoritari de la sentència. «Cadascuna representa un obstacle substancial en el camí de les dones que busquen exercir el seu dret a l’avortament».

VOT / El vot del magistrat Anthony Kennedy va ser decisiu per decantar la balança en un tribunal dividit en línies ideològiques i amb una cadira vacant des de la mort d’Antonin Scalia. Kennedy tendeix a exercir de frontissa i aquesta vegada es va alinear amb els progressistes.