Escocesos indignats

Els habitants d'Edimburg lamenten el 'brexit' i estan convençuts d'estar a les portes d'un altre referèndum per la independència

34448155 60

34448155 60 / JANE BARLOW (AFP)

2
Es llegeix en minuts
PABLO RODERO / EDIMBURG

Amb un 74% de vots a favor de la permanència a la UE, és just dir que Edimburg és una de les ciutats més europeistes del Regne Unit. La multitud de turistes que recorren cada dia l'Old Town i la prestigiosa universitat local, que acull milers d'estudiants europeus, són els motors de la capital escocesa, que podria veure la seva activitat quotidiana molt afectada pel 'brexit'brexit.

La qüestió de la independència semblava que havia quedat tancada fa dos anys, quan els escocesos van optar per mantenir-se al Regne Unit en un referèndum que es va descriure com a "únic en una generació". Ara el debat sobre la independència ha tornat sobtadament a Escòcia després que els seus vots a favor de mantenir-se a la UE quedessin en paper mullat enfront dels molt més nombrosos vots anglesos.

Una vegada coneguts els resultats, Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa i líder de l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP), va anunciar que els mecanismes per a la convocatòria d'un nou referèndum d'independència s'havien posat en marxa. Hores després, una marxa va recórrer el centre d'Edimburg amb banderes europees i reclamant una nova votació que permetés a Escòcia convertir-se en un país independent dins de la UE.

"El resultat del referèndum és degut a motivacions idiotes i racistes", opina Mat, un noi de 20 anys que va vestit amb la indumentària típica dels 'highlanders' escocesos, amb la faldilla (o 'kilt') inclosa. Els joves com ell formaven el grup demogràfic més contrari al 'brexit', però també el que més abstenció va registrar durant el referèndum. "Almenys això permetrà la convocatòria d'un altre referèndum d'independència en què podrem votar per mantenir-nos a la UE", afegeix el jove escocès.

Els votants de més edat van ser els més reticents a la independència el 2014, però els més favorables al 'brexit' aquest dijous. No obstant, a Edimburg és difícil trobar ningú que digui haver votat contra la permanència a la UE. "Em sento devastada, estava més contenta dins de la UE", declara Maureene Ross, una pensionista d'Edimburg. "Sens dubte hi haurà un altre referèndum d'independència ara, però jo hi votaré en contra. Estem millor junts, fins i tot fora de la UE".

Notícies relacionades

El gran dilema ara per al Govern de l'SNP és si les ments dels escocesos hauran canviat de manera suficient en dos anys per evitar un altre rebuig a la independència que resultaria fatal per a la seva causa. Enquestes prèvies al referèndum indicaven que el suport a la independència (actualment al voltant del 50%) augmentaria després del 'brexit', però no de forma decisiva.

Tom Clark, un granger de 52 anys, diu que està "en xoc" pel resultat del referèndum de dijous, en què va votar per la permanència. "Desafortunadament sembla que portarà a un altre referèndum d'independència, però jo votaré per mantenir-me al Regne Unit. El 'brexit' no ha canviat la meva opinió sobre això".