LES PORTADES DE LA PREMSA

L'europessimisme s'apodera del quiosc

Els diaris analitzen amb preocupació el cop de porta britànic, la crisi de la UE i l'enfonsament dels mercats financers

portadaabc2506

portadaabc2506

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Les portades dels diaris de Barcelona i Madrid s'han tenyit aquest dissabte d'un unànime pessimisme sobre el futur de la Unió Europea, arran de la victòria del 'brexit' en el referèndum britànic. L'enfonsament dels mercats financers ha ajudat a aquest estat d'opinió entre preocupat i inquiet pel futur de la política i l'economia d'un continent cada vegada més envellit i amb uns líders polítics progressivament inclinats a seguir els cants de sirena més insolidaris, populistes i patrioters dels seus respectius electorats.

Els vuits diaris cardinals de Barcelona i Madrid es dediquen a analitzar els resultats del referèndum britànic, així com els seus efectes tant en les institucions comunitàries com en els mercats financers i en les polítiques internes de cada un dels altres 27 països de la UE. Molt pocs rotatius parlen del final de la campanya electoral del 26-J, eclipsat pel sisme del canal de la Mànega. 

CAPES SOCIALS ABANDONADES PELS SEUS GOVERNANTS

En un extens editorial titulat 'Europa, ara o mai', 'La Vanguardia' afirma que ara comença una nova era a la UE. "El cop de porta britànic és un problema, però també una oportunitat per esmenar el rumb, “un punt de inflexió”, en paraules d'Angela Merkel. El comportament dels electors britànics és força universal: capes àmplies de les societats desenvolupades se senten abandonades pels seus governants. El drama de les classes mitjanes que han anat a menys i a les quals ningú dóna resposta -un malestar agreujat per la corrupció i els privilegis dels agents econòmics més poderosos- s'està traduint en un vot de protesta que s'estén pel món. És un caldo de cultiu ideal per als populismes, per al sorgiment de líders inquietants com Donald Trump, Marine Le Pen, Viktor Orbán o l'holandès Geert Wilders".

EUROPA JA NO ÉS LA SOLUCIÓ

Segons l'opinió del diari del grup Godó, el 'brexit' visualitza el problema de fons: la UE ha de recuperar la confiança dels ciutadans. "Per a les generacions que van viure la segona

guerra mundial o van patir dictadures, la UE era un instrument que en si mateix es justificava. Avui per avui -afegeix 'La Vanguardia'-, Europa no és la solució, sinó un problema per a molts ciutadans, encara que convingui ressaltar que els joves britànics han votat massivament a favor de la permanència a Europa".

RAJOY I SÁNCHEZ, ANTIREFERÈNDUMS

Antoni Bassas, a l''Ara', comenta el 'brexit' mirant les reaccions dels candidats a ocupar la Moncloa. 'Referèndums i despotisme poc il·lustrat' és el títol de la seva columna, en què lamenta les valoracions de Mariano Rajoy Pedro Sánchez, que van coincidir a dir que els referèndums són un mal invent perquè traslladen als ciutadans complexos que han de resoldre els polítics. "Brillant. Ho diuen ells -escriu Bassas- que han acabat traslladant als ciutadans el problema de formar govern que no han sabut resoldre. Brillant també David Cameron, que va advertir els catalans que si marxaven d'Espanya quedarien fora de la UE. Ens ho va dir algú que no ha sigut capaç de mantenir el seu país a dins de la UE".

ESPANYA HA DE SEGUIR L'EXEMPLE

'El Punt Avui', però, manifesta el seu respecte per Cameron, abans de relacionar-lo amb la consulta sobiranista catalana. "Va complir la seva promesa de celebrar el referèndum, malgrat que sabia que el resultat podria ser contrari als seus desitjos. Comportaments democràtics -escriu el rotatiu independentista- dels quals hauria de seguir exemple la política espanyola, sempre temorosa de les decisions dels ciutadans".

'El Mundo', que publica a la portada el millor titular del quiosc -"El Regne Unit torna a ser una illa"-, destaca al seu editorial que "el populisme xenòfob havia convertit la consulta en alguna cosa que anava més enllà de la UE" i considera que Brussel·les ha de ser ferma al negociar el divorci per evitar l'efecte contagi en els altres 27 estats de la Unió.

ELS PITJORS HORRORS

L'europessimisme que s'ha apoderat del quiosc arriba al seu apogeu amb l'encertat Enric González, que escriu a 'El Mundo': "Se sol dir que el segle XXI s'assemblarà al XIX. Ho dubto. Vist això, tindrà alguns trets dolents del XIX (migracions a gran escala, repressió, terrorisme) i alguns trets pitjors del XX (nacionalismes, demagògia, hipertròfia d'uns Estats que es neguen a percebre la seva pròpia decadència). Esperem, almenys, salvar-nos d'Auschwitz. Esperem. Només la integració europea pot evitar-nos els pitjors horrors. Però és improbable que aquesta integració avanci". 

Que l'esperit de SchumanMonnet, De Gasperi i Adenauer, els pares fundadors d'Europa, ens assisteixin. Perquè si hem de confiar en MerkelHollandeRenzi i Rajoy...

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El 'brexit' posa en qüestió la unitat britànica i el projecte europeu"; "Europa marca el tancament de la campanya electoral".

EL MUNDO

"El Regne Unit torna a ser una illa"; "El PP, el PSOE i C's carreguen contra Podem pels seus atacs a la UE"; "La UE encara la seva època més fosca sense un full de ruta".

ABC

"El 'brexit' alimenta la incertesa 24 hores abans del 26-J".

LA RAZÓN

"El populisme esquinça la UE"; "Espanya també es juga la seva estabilitat".

LA VANGUARDIA

"El gran repte d'Europa"; "El pànic envaeix les borses i l'Ibex pateix la caiguda més gran de la seva història".

EL PUNT AVUI

"Se'n van"; "26-J, arriba l'hora de votar".

ARA

"Cop de porta"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Europa en xoc'"; "El PSOE ho fia tot a evitar el 'sorpasso' de Podem"; "El ministre i De Alfonso van abordar l'acusació de Trias".