L'assassí d'Orlando va comprar les armes legalment després de ser investigat per l'FBI

Va poder adquirir un rifle semiautomàtic malgrat haver estat durant deu mesos a la llista de sospitosos de terrorisme

lpedragosa34294271 a gay rights activist  holds a candle during a mar160615211204

lpedragosa34294271 a gay rights activist holds a candle during a mar160615211204 / OSWALDO RIVAS

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Una setmana abans de perpetrar el pitjor tiroteig de la història dels EUA, Omar Mateen va comprar les armes legalment en una botiga a pocs quilòmetres de casa seva, a Fort Pierce. Va escollir un rifle semiautomàtic Sig Sauer MCX, dissenyat originalment per a les forces especials dels EUA i dotat amb carregadors de 30 bales, i una pistola Glock 17 de nou mil·límetres, la més popular entre les forces de l’ordre de tot el món, també semiautomàtica i amb carregadors de 17 bales. Mateen no va tenir cap problema per comprar les armes, malgrat haver sigut investigat dos cops per l’FBI i haver estat 10 mesos a les llista de sospitosos de terrorisme.

Als Estats Units és gairebé més fàcil comprar una arma que una hamburguesa. A tot el país, hi ha més armeries que McDonald’s i ni tan sols l’obsessió per l’amenaça terrorista s’ha traduït en lleis verdaderament restrictives. Molts sospitosos de terrorisme no poden pujar a un avió, però no tenen cap problema per comprar armes i munició legalment. Així ho demostren les dades. De les 800.000 persones que el setembre del 2014 eren a la llista negra, 64.000 tenien restringit volar. En canvi res no els impedia comprar una pistola, si no és que tenien antecedents penals o un historial psiquiàtric, els mateixos impediments que hi ha per a la resta de la població.

El director de l’FBI, James Comey, va confirmar que Mateen va ser a la llista de sospitosos per haver expressat a la feina la seva simpatia per Al-Qaida i Hezbol·là, dues organitzacions antagòniques, i per tenir contactes amb un nord-americà que es va immolar a Síria (resava a la seva mateixa mesquita). Però després de ser investigat el 2013 i el 2014, es va tancar el seu expedient. No hi havia cap prova sòlida. «No mantenim la gent sota investigació indefinidament», va declarar Comey.

‘LOBBY’ DE LES ARMES / Però la massacre comesa finalment pel novaiorquès d’origen afganès, que hauria freqüentat durant anys els bars d’ambient, ha reobert el debat sobre la inconsistència de la legislació. A finals de l’any passat, es va portar al Senat una llei per prohibir que els sospitosos de terrorisme puguin comprar armes i munició, però va ser derrotada pels republicans, amb suport del poderós lobby de les armes. «No sabem [si lleis com aquesta] haurien evitat el tiroteig, però sabem que serviran per salvar vides», va dir aquesta setmana Gabby Giffords, l’excongressista que va resultar greument ferida en un tiroteig a Arizona el 2011. Altres han demanat que, si més no, s’informi l’FBI quan algú que ha estat a la llista compra una arma.

Mentre creix el debat, els investigadors intenten determinar el paper que va tenir la dona de Mateen en l’atac. Noor Zahi Salman, amb qui es va casar el 2013, va dir a l’FBI que va portar el seu marit al Pulse, la discoteca atacada, dies abans del crim i va estar amb ell mentre comprava munició. També els va dir que va intentar dissuadir-lo. «Hi ha senyals que va ser al seu costat en part del procés, però encara no sabem si és veritat», va explicar a NBC una font de la investigació.

Notícies relacionades

MUSULMANA AMB ESCOT / Salman és d’origen palestí i es va criar en una família musulmana molt conservadora, segons la premsa nord-americana. Ni a ella ni a les seves germanes se’ls permetia conduir. A la foto publicada juntament amb Mateen i el seu fill apareix sense vel, amb cabells llargs i escot.

Hi ha altres detalls que són nous. Hores abans de la matança, l’assassí va visitar els seus pares per última vegada i més tard va anar amb el cotxe a diversos locals d’Orlando, tot i que no és clar si hi va arribar a entrar o si intentava decidir on cometria el crim. Quan ja era a dins del Pulse, en la negociació amb la policia els va dir que havia posat cinturons explosius a quatre ostatges, la qual cosa va motivar que els agents triguessin pràcticament tres hores a entrar a la discoteca.