La ultradreta austríaca impugna les eleccions que va guanyar el candidat ecologista

Els extremistes diuen que hi va haver nombrosos errors i irregularitats en el recompte del vot per correu

1
Es llegeix en minuts

El dretà Partit Liberal d'Àustria (FPÖ) ha impugnat oficialment el resultat de la segona volta de les eleccions presidencials del 22 de maig, en què el seu candidat, Norbert Hofer, va perdre per a penes 30.000 vots contra l'ecologista Alexander Van der Bellen, ha informat l'agència APA.

En la queixa presentada al Tribunal Constitucional d'Àustria, l'FPÖ afirma que hi va haver nombrosos errors i irregularitats en el recompte del vot per correu, que va acabar sent decisiu perquè l'ecologista Van der Bellen li tragués avantatge a Hofer.

La impugnació redactada pels advocats de l'FPÖ té unes 150 pàgines i els alts jutges hauran de decidir què en fan abans del 8 de juliol, dia en què està previst -segons la llei- el traspàs de poders al nou president federal.

"No som mals perdedors. Es tracta, més aviat, dels fonaments de la democràcia, que s'han de defensar", ha dit el líder de l'FPÖ, Heinz Christian Strache. "Em sento obligat a desafiar aquests resultats", ha afegit.

Immediatament després de conèixer l'ajustat resultat electoral, amb un 50,35 % per a Van der Bellen i un 49,65 % per a Hofer, l'FPÖ va assegurar que hi va haver irregularitats en el recompte, sobretot relacionades amb l'obertura dels sobres dels vots per correu.

IMPACTE DECISIU

Més de 700.000 votants austríacs van usar la possibilitat de votar per correu, amb un desproporcionat percentatge a favor del candidat ecologista, com ja va passar en la primer volta.

El resultat final i oficial dels comicis va ser anunciat l'1 de juny i l'FPÖ tenia una setmana, fins a la següent mitjanit, per presentar una eventual impugnació.

Segons experts citats per APA, els jutges de l'Alt Tribunal podrien, en cas de trobar violacions rellevants de la llei electoral, sempre que tinguin un impacte decisiu sobre el resultat, anul·lar part del procés electoral.

Això podria significar repetir la votació o el recompte en alguns llocs, encara que no en tot el país.

Hores després de conèixer-se la impugnació, el partit d'extrema dreta alemany Alternativa per a Alemanya (AfD) ha anunciat la celebració aquest divendres d'una cimera amb els seus homòlegs austríacs del Partit Liberal d'Àustria (FPÖ).

Notícies relacionades

La reunió tindrà lloc a la ciutat bavaresa de Garmisch-Partenkirchen i hi participaran la presidenta d'AfD, Frauke Petry, i el líder de FPÖ, Heinz-Christian Strache.

L'objectiu de la cita, en aquesta ciutat a 2.962 metres d'altitud, és "analitzar la situació política alemanya i austríaca" i abordar possibles "línies de cooperació" entre les dues formacions, segons el comunicat d'AfD.