ALLIBERAMENT A TEHERAN

L'Iran posa en llibertat provisional un físic que treballava a Barcelona

L'exdoctorand de l'ICFO Omid Kokabee va tornar a casa seva després de cinc anys a la presó

El científic i pres polític es recupera de l'extirpació d'un ronyó

mbenach34049563 internacional omid kokabee durante su estancia en 160526200428

mbenach34049563 internacional omid kokabee durante su estancia en 160526200428 / PICASA 3 0

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Omid Kokabee, un doctorand en física que va treballar a Barcelona i feia cinc anys que estava pres a Teheran, va ser posat ahir en llibertat provisional, perquè es recuperi d’una operació d’extirpació de ronyó que se li va fer a l’abril. El físic, de 33 anys, a qui Amnistia International considera un pres polític, va sortir de l’hospital on estava vigilat per unir-se a la seva família a Gonbad-e Qabus, al nord-est del país. Els seus contactes esperen que el permís, de durada d’un a tres mesos, es pugui allargar o fins i tot convertir en indult.

    Kokabee, pertanyent a la minoria turcmana i sunnita de l’Iran, va viure a Barcelona entre els anys 2007 i 2010, on va portar a terme part del seu doctorat a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), a Castelldefels. A finals del 2010 es va mudar a Texas, on planificava acabar la tesi sobre propietats dels làsers. No obstant, el febrer del 2011 va ser detingut durant un viatge a Teheran.

    Després de mesos de presó, en la qual va dir que patia aïllament i pressions físiques i psicològiques, el maig del 2012 va ser condemnat en un judici espectacle a 10 anys, per «col·laboració amb un Govern hostil» i «enriquiment il·legal», acusacions associades a l’espionatge.

Notícies relacionades

PLA NUCLEAR / No obstant, l’abril del 2013, Kokabee va donar a conèixer la seva versió en una carta oberta: la raó real de la seva detenció seria rebutjar unir-se al pla nuclear del país. «Des del 2005, em van convidar repetides vegades a treballar com a científic i gestor tècnic en projectes per als militars i els serveis secrets […] ¿És un pecat que no vulgui implicar-me sota cap circumstància en [aquestes] activitats?», escrivia el científic.

    En concret, Kokabee havia d’integrar-se en un programa d’enriquiment de combustible nuclear per mitjà de làsers. 

Temes:

Iran