Els ecologistes guanyen la presidència d'Àustria a la ultradreta en l'últim moment

El verd Alexander van der Bellen s'imposa en un ajustat recompte amb el 50,3% dels vots pel 49,7% dels populistes

El vot exterior, amb més de 700.000 paperetes comptades aquest dilluns, ha sigut providencial per a l'esquerra alternativa

Els ecologistes guanyen la presidència d'Àustria a la ultradreta en l'últim moment

EFE / FLORIAN WIESER

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa a Àustria. Després de la jornada electoral d'ahir, en què el xenòfob i euroescèptic Partit per la Llibertat (FPÖ) va aconseguir guanyar per la mínima les eleccions presidencials, els ecologistes han aconseguit avui l'impossible: han capgirat el resultat i han obtingut una de les victòries més importants de la seva història. Així, l'independent Alexander van der Bellen, que ha obtingut el 50,3% dels vots pel 49,7% del seu contrincant, es convertirá en el nou cap d'estat del país transalpí gràcies al recompte dels vots provinents de ciutadans que viuen a l'exterior.

Segons han marcat els resultats emesos pel Ministeri de l'Interior, el candidat independent presentat sota el paraigua d'Els Verds ha obtingut 2.254.484 vots mentre que el candidat populista Norbert Hofer ha aconseguit un total de 2.223.458 paperetes. En un dels marges electorals més estrets que es recorden en la història moderna d'Àustria, els ecologistes han aconseguit la victòria amb un marge de només 31.026 vots dels més de 4,6 milions de vots emesos. Això representa un 0,6% de marge. La victòria dels ecologistes suposa una fita insòlita per a la formació verda, que obtindrà la presidència del país per primera vegada en els seus 30 anys d'existència.

Aquest diumenge Àustria va viure un dels dies polítics més tensos i angoixants que es recorden al país. Al vespre els sondejos apuntaven que el candidat populista Norbert Hofer s'apuntava el triomf de la seva formació amb el 51,9% dels vots. Una mica més tard, els centres demoscòpics afegien que el vot estranger, que representa gairebé el 14% del total amb més de 700.000 paperetes, seria clau per determinar el rumb polític del país. Així doncs, Àustria se n'anava a una agònica pròrroga que s'ha decidit aquesta tarda per la mínima.

LA ULTRADRETA SEGUEIX EL SEU CAMÍ

Després de conèixer-se el resultat, Hofer ha comparegut davant els seus feligresos per acceptar la derrota. "No heu d'estar abatuts. Aquesta campanya no és un fracàs sinó una inversió en el futur", ha remarcat a través d'un missatge al seu compte de Facebook. Malgrat això, el populisme austríac no es dóna per vençut i seguirà el seu ascens. El director de campanya del FPÖ ha assegurat que la formació estudiarà impugnar els resultats. Altres partits de la ultradreta europea com el Front Nacional Francès han felicitat els seus aliats a Àustria pels resultats obtinguts i han assegurat que "el futur és nostre" en un altre clar missatge a seguir combatent l'establishment polític per consolidar-se com una alternativa real al poder a tot el continent.

Notícies relacionades

El canvi de guió firmat pel vot exterior suposa a la vegada un cop força dur per a la ultradreta. Malgrat això, l'estocada no és mortal, ja que la formació xenòfoba segueix comptant amb un ampli suport popular. Les eleccions presidencials tenen un caràcter molt diferent de les parlamentàries, on la ultradreta té molt més poder i potencial que els seus rivals ecosocialistes.

A més de l'emoció i el resultat d'últim minut, les eleccions presidencials també han servit per evidenciar l'enfonsament dels partits tradicionals a Àustria, un cas que il·lustra la constant pèrdua de pes de les hegemòniques formacions socialdemòcrates (SPÖ) i democristianes (ÖVP), que també s'estén a Europa. D'aquesta manera, els resultats obtinguts durant la segona volta mostren un augment del vot del 14,6% en el cas del FPÖ i de fins al 29% en el cas d'Els Verds. Encara que en el terreny nacional aquestes xifres no són realment tan grans, ja que molts electors s'han vist abocats a votar per una formació en què ocasionalment no confien com a mal menor, la no presència de l'SPÖ i de l'ÖVP és significativa.