L'aviació dels EUA bombardeja el líder dels talibans

Una font oficial assegura que el mul·là Mansur està "probablement mort"

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els Estats Units han llançat un atac aeri contra el líder dels talibans afganesos, el mul·là Akhtar Mansur, segons ha confirmat el Pentàgon. El bombardeig amb avions no pilotats (drons) ha sigut autoritzat pel president Barack Obama i s'hauria produït en “una zona remota” del Pakistan pròxima a la frontera amb l'Afganistan. El Pentàgon està mirant de determinar el resultat de l'operació, però una font oficial citada per diversos mitjans nord-americans ha assegurat que “probablement està mort”.

Notícies relacionades

El mul·là Mansur va assumir el lideratge talibà el 2015, dos anys després de la mort del mul·là Omar, mort de tuberculosi, d'acord amb la versió oficial del Govern afganès. Washington el responsabilitza de dotzenes d'atacs a Kabul i altres punts del castigat territori afganès, que segueix sumit en la guerra, tres lustres després que els EUA envaïssin el país en les setmanes posteriors als atemptats terroristes de l'11-S. “Mansur ha sigut un obstacle per a la pau i la reconciliació entre el Govern de l'Afganistan i els talibans. Ha prohibit als líders talibans que participin en el diàleg de pau amb el Govern que podria conduir al final del conflicte”, ha afirmat el portaveu del Pentàgon, Peter Cook.

“Des que Mansur va assumir el lideratge després de la mort del mul·là Omar, els talibans han perpetrat nombrosos atacs saldats amb la mort de desenes de milers de civils i forces de seguretat afganeses, així com de personal dels EUA i les forces de la coalició”. Segons una font citada pel New York Times, el bombardeig es va produir quan el líder dels fonamentalistes viatjava en un vehicle juntament amb un altre home. Aquesta mateixa font ha instat a mantenir la prudència abans de donar-lo per mort perquè, com s'ha demostrat en altres casos, és difícil comprovar el resultat d'una operació conduïda per control remot a milers de quilòmetres de distància.