Mèxic concedeix l'extradició del Chapo als Estats Units

La defensa del narco disposa d'un mes per presentar un recurs

mbenach33795299 recaptured drug lord joaquin  el chapo  guzman is 160507210456

mbenach33795299 recaptured drug lord joaquin el chapo guzman is 160507210456 / HENRY ROMERO

1
Es llegeix en minuts
TONI CANO / MÈXIC

La Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic va anunciar ahir que ha concedit l’extradició del narcotraficant Joaquín, 'el Chapo', Guzmán als Estats Units per ser processat en dos tribunals d’aquell país, un de Califòrnia i un altre de Texas, per diversos delictes. En un comunicat, la cancelleria indica que va notificar la seva decisió al cap del càrtel de Sinaloa, que el 7 de maig passat va ser traslladat del penal de l’Altiplano, al centre de Mèxic, a un d’ubicat a Ciudad Juárez, a la frontera amb els Estats Units.

Notícies relacionades

La nota de la Secretaria d’Exteriors assenyala que s’han rebut garanties que no s’aplicarà la pena de mort a Guzmán Loera en cas de ser extradit i jutjat en aquell país. La defensa del narco encara té la possibilitat de presentar un recurs en el termini de 30 dies, encara que és dubtós que ho faci. 

El narcotraficant està reclòs a l’ala d’alta seguretat de la presó de Ciudad Juárez, actualment  controlada per militars, «està vigilat les 24 hores del dia», segons el seu advocat i «almenys tres persones l’estan mirant contínuament». El lletrat ha denunciat que Guzmán pateix «danys irreparables i irreversibles en la seva salut, pels quals ha de ser medicat de per vida», a causa del tracte sofert al penal de l’Altiplano des de la seva recaptura el gener passat. Mentre El Chapo va estar pròfug, els seus advocats van tramitar empares contra les dues demandes d’extradició emeses pels EUA. Però fa poc més de dos mesos ell mateix els va demanar que, en lloc de frenar-la, fessin tot el possible per accelerar la seva extradició, ja que no suportava el règim carcerari actual.