Torna la psicosi aèria

Si es confirma que l'avió d'Egyptair ha sigut objecte d'un atac, es tractaria del tercer en menys de set mesos vinculat a Egipte

Una bomba va fer esclatar un aparell rus al Sinaí a l'octubre i un egipci va segrestar un vol entre Alexandria i el Caire al març

Egypt Air

Egypt Air / CHRISTIAN HARTMANN (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

L'aviació és el transport públic sotmès al màxim control de seguretat, però també un dels que han rebut més atacs. Una vegada es troba a milers de metres d'alçada, la seva vulnerabilitat augmenta. Els aeroports no queden exempts de perill. En la seva condició d'espais públics amb una entrada i sortida constant de centenars de persones, el control de la seguretat és extremadament complex. Els atacs en vols i aeroports tenen un gran impacte mediàtic i aconsegueixen generar psicosi entre els viatgers.

Després dels atemptats de l'11-S, el pànic a volar es va disparar i les mesures de seguretat es van endurir als aeroports. La por als atemptats aeris ha ressorgit els últims mesos. Des de l'octubre s'han produït tres atacs contra avions vinculats a Egipte.

Al març, Seif Eldin Mustafa, un egipci amb problemes psíquics, va segrestar un avió amb 62 persones a bord. Volava entre Alexandria i el Caire, i el va desviar a Xipre. El malson va durar cinc hores. Va acabar sense violència, però va fer saltar alarmes i interrogants: ¿com un home sol, amb un cinturó d'explosius fals va poder segrestar un avió?

L'octubre passat, un avió de la companyia russa Kogalymavia es va estavellar a la península egípcia del Sinaí amb 224 persones, després de sortir de l'aeroport de Xarm al-Xeikh cap a Sant Petersburg. El grup gihadista Wilaiat Sina --filial de l'Estat Islàmic (EI) al Sinaí-- va reivindicar l'atac, i posteriorment Rússia va confirmar que l'aparell va esclatar en ple vol per l'explosió d'una bomba.

AMENAÇA GIHADISTA

Si es confirma que l'avió d'Egyptair entre París i el Caire va ser víctima d'un atac semblant, tornarà a posar-se de manifest que la seguretat de les línies aèries egípcies pateix errors greus. I també quedarà en entredit el sistema de seguretat dels aeroports francesos.

Notícies relacionades

“Si es tracta d'un atemptat i l'ha comès l'EI, és sorprenent que hagi posat una bomba en un aeroport francès, després del que va passar a París i Brussel·les”, indica Shlomo Mofaz, excap d'Intel·ligència Militar i Antiterrorisme de l'Exèrcit israelià.

“Els europeus coneixen l'amenaça de l'EI i les seves capacitats, i als aeroports van canviar procediments de seguretat. La bomba pot haver-la col·locat un treballador de l'aeroport amb accés als avions, no pot ser un passatger regular”, afegeix Mofaz.