RELLISCADA DIPLOMÀTICA

Cameron parla de Nigèria i l'Afganistan com dos dels països més corruptes del món

El 'premier' britànic comenta amb desimboltura davant la reina Isabel II i a micro obert l'agenda de la cimera contra la corrupció prevista a Londres

Les paraules de Cameron sobre països corruptes, davant la reina Isabel a micro obert. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

David Cameron ha protagonitzat una relliscada diplomàtica quan els micròfons han captat una conversa amb la reina Isabel II en què ha qualificat Nigèria i l'Afganistan com uns països “increïblement corruptes, possiblement, els dos països més corruptes del món”.

El primer ministre britànic es trobava amb la sobirana i l'arquebisbe de Canterbury, i amb altres membres del govern, al palau de Buckingham, quan ha comentat, no gaire lluny de les càmeres de televisió que estaven gravant l'escena, l'agenda d'una cimera contra la corrupció que tindrà lloc a Londres dijous que ve. En un to desenfadat, Cameron ha explicat molt desimbolt que hi assistirien alguns líders de “països fantàsticament corruptes” i a sobre n'ha esmentat dos.

“Hem tingut una reunió de gabinet molt exitosa aquest matí. Hem parlat de la nostra cimera contra la corrupció. Vindran a la Gran Bretanya alguns líders de països increïblement corruptes. Nigèria i l'Afganistan són possiblement els dos països més corruptes del món”, ha comentat Cameron. En aquell moment l'arquebisbe Justin Welby l'ha interromput i ha corregit sobre Nigèria. “Aquest president en particular no és corrupte. Està lluitant molt”. Welby es referia al president nigerià, que va pujar al poder l'any passat amb la consigna d'emprendre una batalla contra la corrupció.

L'FMI I EL BANC MUNDIAL

Muhammadu Buhari afirma que està “commocionat” pel comentari del mandatari, que serà el seu amfitrió a Londres. També té pensat assistir a la cimera el president de l'Afganistan, Aixraf Gahni, igual que el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i els directors del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial.

Notícies relacionades

Les crítiques plouen sobre Cameron pel to i la lleugeresa dels comentaris. No és la primera indiscreció que té parlant amb la reina. Els activistes anticorrupció recorden que el mateix primer ministre i la seva família s'han vist involucrats en els 'papers de Panamà'.

El Regne Unit, a més, té molt per reprotxar-se. Alguns dels territoris d'ultramar dependents de la Corona britànica són importants paradisos fiscals i estan considerats com a centres de rentatge de diners i corrupció del planeta.