L'AMENAÇA TERRORISTA

Un addicte a les drogues apunyala quatre persones i desferma l'alarma gihadista a Alemanya

Un home de 27 anys conegut per la policia mata una persona i en fereix altres tres més a prop de Munic

Mor una dona a Munic al ser apunyalada per un individu al crit d’Al·là és gran. / EFE / ANDREAS GEBERT / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya s'ha despertat aquest dimarts commocionada pel que semblava l'atac terrorista que tant ha esquivat. Quan faltaven deu minuts per a les cinc del matí un home de 27 anys s'ha dirigit a l'estació de tren de Grafing, al sud del país, i ha apunyalat indiscriminadament els que eren a l'andana, matant una persona i ferint-ne tres més. L'agressió ha encès les alarmes per la seva possible vinculació amb el gihadisme però a mig matí la policia ha descartat la hipòtesi i ha assegurat que l'autor de les punyalades és un home amb problemes mentals i addicció a les drogues.

Després de l'atac l'home ha sigut perseguit pel conductor del tren en què havien de viatjar les víctimes i posteriorment ha sigut detingut pels agents de seguretat. Les autoritats han constatat que la víctima, que ha mort dues hores més tard, tenia 56 anys mentre que els ferits encara ingressats tenen 58, 55 i 43 anys. Dos d'ells es troben en estat greu. “És un atac covard i menyspreable”, ha lamentat el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière.

Grafing, situada a 38 quilòmetres de Munic, ha viscut amb nervis i confusió les primeres hores després de l'arrest. Segons han assegurat diversos testimonis, Paul H., nom amb el qual s'ha identificat l'autor, hauria cridat “Al·là és gran” en àrab i “mataré tots els infidels” en alemany abans de clavar diverses ganivetades. La fiscalia encara investiga la veracitat d'aquestes informacions.

El probable crit d'aquestes frases, convertides en l'eslògan de por de grups gihadistes com l'autoproclamat Estat Islàmic, ha fet que les autoritats alemanyes hagin sospesat durant les primeres hores després de la detenció la possibilitat que es tractés d'un atac amb “motivació política de rerefons islamista”. Les paraules s'han estès ràpidament per les xarxes socials i ha posat en alerta tot el país.

SOTA ELS EFECTES DE LES DROGUES

Al migdia l'Oficina d'Investigació Criminal de Baviera ha descartat que es tractés d'un atac relacionat amb el terrorisme islamista, una informació recolzada pels serveis secrets alemanys, que tampoc han vist “cap tipus de vincle” amb moviments salafistes.

Notícies relacionades

El ministre de l'Interior bavarès, Joachim Hermann, ha remarcat que l'autor té aparents problemes psicològics i de drogoaddicció. La policia criminal de Munic ha donat a conèixer que s'han trobat rastres de droga en una paperera a la mateixa escena del crim, cosa que apunta que l'atacant podria haver actuat sota els seus efectes. Segons apunta la investigació, l'atac hauria sigut portat a terme de forma aleatòria.

Alemanya es troba especialment en estat d'alerta des dels atacs gihadistes que han sacsejat grans capitals europees com París i Brussel·les. L'augment de la presència militar a l'exterior i el reforç del seu Exèrcit, al qual s'afegiran 11.400 persones en els pròxims set anys, asseguren que la potència europea no abaixarà la guàrdia.