HORROR AL SUD-EST ASIÀTIC

Els caps per lligar del crim de Bangkok

L'escriptor Joaquín Campos, que ha investigat l'assassinat del català David Bernat, sosté que Artur Segarra "no va actuar sol"

L'únic acusat per la mort del consultor lleidatà, que va ser torturat i esquarterat, repeteix davant el jutge: "No he matat a ningú"

  / EFE / NARONG SANGNAK

 
mbenach33753266 david bernat empresario asesinado en tailandia160507192627

/

4
Es llegeix en minuts
Martí Benach
Martí Benach

Periodista

ver +

Fins que va ser assenyalat com a presumpte assassí del consultor David Bernat, el cadàver del qual va aparèixer esquarterat en un riu de Bangkok a finals de generArtur Segarra havia campat lliurement per Tailàndia sense que el Govern espanyol ni l'ambaixada fessin res per detenir un pròfug de la justícia, estafador professional, que feia anys que residia a Bangkok sense ocupació coneguda. “Jo he estat robant tota la meva vida. No sé fer cap altra cosa. Però robo als rics, i moltes vegades és per donar-ho als pobres”, li va confessar a l'escriptor Joaquín Campos el 12 de setembre del 2015, la nit en què es van conèixer.

Un parell de mesos després, de copes per la capital tailandesa, Segarra, un personatge “extremadament confiat i vanitós”, li va fer una altra sorprenent revelació: “Preparo un nou cop: 300.000 dòlars. Però aquesta vegada serà una mica diferent”. Campos mai va imaginar que aquest “una mica diferent” acabaria amb una sàdica carnisseria. El 30 de gener, les primeres restes desmembrades de David Bernat, de 39 anys, un consultor informàtic lleidatà que guanyava 1.500 euros al dia, van aparèixer flotant en bosses d'escombraries en la riba del riu Chao Praya. Bernat, amic de Segarra, feia 10 dies que estava desaparegut, i sens dubte havia sigut víctima d'un brutal assassinat.

Els detalls del crim van horroritzar tot el país: Bernat havia sigut torturat durant sis dies abans de ser esquarterat, presumiblement perquè revelés dades dels seus comptes bancaris. Durant aquest temps se'l va privar d'aigua i menjar, potser per facilitar el posterior desmembrament del cadàver. Segons l'autòpsia, va morir per asfíxia entre el 25 i el 27 de gener. La investigació policial va descobrir que per aquelles dates algú havia transferit de forma encriptada fins a un milió de dòlars dels seus comptes a Singapur i Tailàndia a altres de Segarra. El principal sospitós va aconseguir fugir, però va ser detingut el 7 de febrer per la policia cambodjana a la ciutat costanera de Sihanoukville, d'on va ser extradit dos dies després.

INVESTIGACIÓ A FONS

Des d'aleshores, Segarra ha estat en presó provisional al centre penitenciari de Thantasathan Piset, al nord de Bangkok, on aquesta setmana va ser acusat formalment de segrest, assassinat, robatori i destrucció de proves, entre altres càrrecs. Afronta una possible pena de mort, encara que ell es declara innocent. “Jo no he matat a ningú”, va repetir dimecres davant el jutge el que li va dir a Joaquín Campos, que va poder entrevistar-lo a soles a Sihanoukville abans que el tornessin a Tailàndia. Convençut que hi havia alguna cosa estranya en l'assumpte, aquest escriptor malagueny, resident a Phnom Penh, capital de Cambodja, on regenta un restaurant, va decidir investigar-lo a fons. Va viatjar a Bangkok i va bussejar en els cercles de Segarra, un noctàmbul empedreït, parlant amb desenes d'amics i coneguts, locals i expatriats. El seu treball ha quedat plasmat en un llibre, ‘La verdad sobre el caso Segarra’, que exposa els clarobscurs del crim i conclou, entre altres coses, que el presumpte assassí no va actuar sol.

“És impossible que actués solo”, assegura Campos a EL PERIÓDICO. “Segarra no tenia delictes previs de sang a Espanya i a més, no té coneixements informàtics per saber encriptar transferències”, explica l'escriptor, per qui l'acusat devia comptar amb més còmplices per al treball brut. Ningú dubta, a aquestes altures, de la seva probable implicació en el crim. Les proves semblen concloents: a més de les captures de vídeo de les retirades de diners robats en caixers automàtics, la policia tailandesa va trobar rastres de sang de Bernat al pis que Segarra tenia llogat a Bangkok. Però molts dels que el van conèixer, incloent-hi Iuw, una de les seves exnòvies, no el consideren capaç de cometre tal atrocitat. Campos tampoc: “Jo crec que va contractar sicaris tailandesos o es va associar amb gent equivocada”, afirma l'escriptor, especulant fins i tot amb la possibilitat que li paressin una trampa.

ALTRES SOSPITOSOS

Notícies relacionades

Segons Campos, la policia tailandesa sap que hi ha altres sospitosos, però “vol tancar ràpid el cas per no perjudicar la reputació i la imatge turística del país”. Entre ells, un tal David Donoso, implicat en el ‘cas Macedònia’, una fosca trama de corrupció policial i narcotràfic a Catalunya. Campos va descobrir que prestava diners a Segarra quan en necessitava, i com aquest, també era íntim de Bernat. Alguns testimonis els van veure junts dies abans de la seva desaparició. Quan buscaven Segarra, es va presentar a comissaria per negar que fossin socis, i ara està en parador desconegut. “Ha mantingut un comportament totalment anormal. No dic que hi estigui implicat, però tenia una doble vida, i estic convençut que sabia el que passava. O sap alguna cosa o ho sap tot”, assegura Campos.

L'escriptor malagueny, que la setmana que ve tornarà a Bangkok per presentar un llibre pel qual ha rebut amenaces per correu electrònic, demana que “per justícia” se segueixi investigant el cas. “Es va cometre una atrocitat, i si hi ha més implicats, no haurien de seguir en llibertat”, exclama. El judici per aquest crim, del qual Segarra continua sent per ara l'únic acusat, es reprendrà l'11 de juliol, quan la fiscalia començarà a presentar les seves proves.

Les proves acusatòries difoses per la policia

Les proves difoses fins ara per la policia tailandesa inclouen aquestes i altres imatges reveladores, com les que mostren Segarra traient diners sostrets a Bernat de diversos caixers automàtics, o comprant a la botiga de bricolatge i eines Home Mart, on suposadament va adquirir els instruments amb què s'hauria esquarterat el cadàver. En la investigació també va transcendir que Segarra va prohibir a la seva nòvia, Pridsana Saen-Ubol, que el va ajudar en la fuga, obrir una nevera on hauria pogut estar el cos sense vida de la víctima. Els investigadors no han revelat si han trobat l'arma o armes homicides ni tampoc si han localitzat el lloc exacte on Segarra es va desfer de les restes mortals del seu compatriota.