CITA POLÍTICA INDISPENSABLE

L'Obama còmic s'acomiada rient-se de Trump i Cruz però també de Clinton

El president dels EUA compleix per última vegada amb el tradicional sopar de corresponsals de la Casa Blanca

Obama vessa humor durant el seu discurs en el sopar de corresponsals a la Casa Blanca. / REUTERS / YURI GRIPAS / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Barack Obama va complir ahir a la nit per última vegada amb una de les cites indispensables del calendari polític de Washington, el sopar de corresponsals de la Casa Blanca, quan el comandant en cap es converteix per una nit en l'humorista en cap per passar comptes amb la premsa, amb els candidats a succeir-lo i amb ell mateix. Obama ha complert sempre el tràmit amb mestria i el seu comiat de l'esdeveniment no va ser una excepció. "Té una sensibilitat còmica més afilada i influenciada per la cultura pop del que estem acostumats a sentir dels polítics", va escriure hores abans 'The Washington Post', que el va definir com "el primer còmic postmodern a ocupar la presidència".

Les dianes més previsibles de la nit eren clares, però el líder nord-americà les va deixar per al final. Abans va disparar contra la que va ser la seva secretària d'Estat i rival en la campanya electoral del 2008. "Aquesta és la meva vuitena i última aparició i en tincganes. Si aquest material funciona bé, l'utilitzaré a Goldman Sachs l'any que ve i guanyaré molts Tubmans", va dir al·ludint als controvertits discursos de Hillary Clinton davant el banc d'inversió i a la recent decisió de la Fàbrica de Moneda i Timbre de reemplaçar als bitllets de 20 dòlars l'efígie d'Andrew Jackson per la de l'abolicionista negra  Harriet Tubman.

CANDIDATS A SUCCEIR-LO

Obama no ha donat suport públicament a cap dels candidats que competeixen per succeir-lo però ahir a la nit va deixar clara quina és la seva predicció sobre el resultat de la campanya. "L'any que ve a aquestes hores una altra persona serà aquí en aquest mateix lloc i és difícil saber qui serà ella". L'únic candidat assegut entre el públic va ser Bernie Sanders, sobre qui va fer broma a costa de la seva tendència a repetir la donació mitjana rebuda per la seva campanya: 27 dòlars.

Hi ha qui pensa que la humiliació que va patir Donald Trump en el sopar de corresponsals del 2011, en què Obama el va deixar com un drap brut, el va convèncer que havia de presentar-se a la presidència. Amb el milionari molt a prop de la nominació republicana, el president va tornar a passar comptes amb l'home que va liderar aquella conspiració que posava en dubte el seu naixement als  EUA. "La jerarquia republicana no es pot creure que sigui el nominat", va dir durant el monòleg. "No s'ho creuen. Diuen que no té experiència en política exterior, però la veritat és que ha conegut líders estrangers: Miss Suècia, Miss Argentina, Miss Azerbaidjan". Trump va ser presentador de Miss Univers i l'any passat va comprar el concurs després que la cadena NBC trenqués el seu contracte amb ell per criminalitzar els immigrants mexicans amb comentaris racistes.

En un altre moment va dir que no podia explicar-se com la seva popularitat ha tornat a créixer. Un instant després dues cares van aparèixer a la pantalla: les de Trump i Ted Cruz. Cap va assistir a l'esdeveniment (l'únic candidat que ho va fer va ser Bernie Sanders). Obama també va utilitzar la presència de l'exalcalde de Nova York,  Michael Bloomberg, entre el públic per mofar-se del magnat. Bloomberg "coneix la política en profunditat i de fet té la quantitat de diners que diu que té". Aquells que han analitzat el patrimoni de Trump qüestionen els números que aporta, i això el fa sortir de polleguerra i, de fet, n'ha demandat més d'un per qüestionar el seu suposat patrimoni.

TRADICIÓ DES DE 1962

Notícies relacionades

En el sopar anual de corresponsals de la Casa Blanca, al qual assisteix el president des que John Kennedy va iniciar la tradició el 1962, s'hi ajunta l'elit periodística de Washington amb les estrelles de Hollywood i representants de l'esport i l'empresa. Helen Mirren, Morgan Freeman, Will Smith, Bryan Cranston o la model Adriana Lima van assistir ahir a la nit a la cita. El còmic professional i presentador de ‘The Nightly Show’, Larry Wilmore, va intervenir després d'Obama amb un humor càustic que va posar els cabells de punta a més d'un. "Barry, amic, ho has fet, el meu 'negrata'", es va acomiadar Wilmore després d'alabar Obama i utilitzant una paraula maleïda a la televisió ("negrata").

Com ja ha fet altres anys, Obama va reflexionar sobre les marques que ha deixat la presidència en el seu físic. "Estic gris, canós i esperant el meu panel de la mort", en al·lusió a una altra teoria conspiratòria de la dreta, en aquest cas referida a la seva reforma sanitària. I va fer broma sobre com se li està perdent el respecte: "La setmana passada el príncep Guillem ens va venir a rebre en barnús. Això va ser una bufetada a la cara".