LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Manifestació contra el terror i l'odi a Brussel·les

La policia espera 15.000 persones aquest diumenge en una marxa que recorrerà el centre de la capital belga en solidaritat amb les víctimes dels atemptats del 22 de març

Children take part in a rally called The march against the fear, Tous Ensemble, Samen Een, All Together in memory of the victims of bomb attacks in Brussels metro and Brussels international airport of Zaventem in Brussels, Belgium, April 17, 2016. REUTERS/Yves Herman

Children take part in a rally called The march against the fear, Tous Ensemble, Samen Een, All Together in memory of the victims of bomb attacks in Brussels metro and Brussels international airport of Zaventem in Brussels, Belgium, April 17, 2016. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Les autoritats belgues van rebutjar la celebració d'una gran manifestació contra el terror i l'odi al centre de la capital belga el 27 de març. Els atemptats de Brussel·les, que van passar uns dies abans, eren massa recents, l'amenaça seguia molt present i no es donaven les condicions per garantir la seguretat dels assistents. La marxa té lloc finalment aquest diumenge i la policia espera l'assistència de 15.000 persones.

La manifestació sortirà a les 2 de la tarda de l'estació Nord de Brussel·les. Recorrerà durant uns centenars de metres el carrer que transcorre paral·lel al canal que separa el centre del barri de Molenbeek. D'allà seguirà fins a la plaça de la Borsa, convertit en el centre neuràlgic de l'homenatge a les víctimes dels atemptats del 22 de març, per acabar amb música a la plaça Fontainas cap a dos quarts de cinc de la tarda, on familiars de víctimes, socorristes i part del personal de l'aeroport de Brussel·les prendran la paraula.

S'espera, no obstant, que una segona marxa surti també des del centre de Molenbeek. “Hi ha associacions que volen mostrar que Molenbeek és una comuna oberta i multicultural”, explica Emmanuel Foulon, un dels organitzadors, sense donar xifres sobre possibles participants però apuntant als 20.000 que van estimar de cara a la primera edició de la marxa anul·lada. “Que n'hi hagi 50, 500 o 5.000 no m'importa. El que compta és el símbol”, assegura.

Notícies relacionades

Més de 150 organitzacions ja han confirmat la seva presència en aquest acte, cosa que explica la forta presència augurada per la policia. La manifestació recorrerà els carrers dividida en tres blocs: el primer, format per supervivents i les seves famílies; el segon, per representants de grups religiosos reconeguts, i el tercer, per simpatitzants. Per això la marxa no s'acaba a la plaça de la Borsa, amb capacitat per a unes 5.000 persones, sinó uns centenars de metres més lluny, a la plaça Fontainas.

La policia, que ha tingut diverses setmanes per preparar-se, ha recomanat a les persones que hi vulguin assistir que no portin motxilles, que estaran prohibides en tot el recorregut, i que portin a sobre els documents d'identitat. En els dos atemptats del 22 de març, contra l'aeroport de Zaventem i l'estació de metro Maelbeek, van morir 32 persones i hi va haver més de 300 ferits. D'ells, 44 seguien aquest divendres ingressats a l'hospital, 23 a cures intensives i 16 en centres especialitzats per a grans cremats, segons l'últim balanç de la ministra de Sanitat, Maggie De Block.