Els atemptats de Brussel·les es cobren la primera dimissió al Govern

La ministra de Transports renuncia després de saber-se que va ignorar diversos informes que alertaven de greus deficiències de seguretat als aeroports

 

  / AP / MICHEL EULER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Assetjats per les crítiques sobre la descoordinació dels serveis de seguretat, els ministres d'Interior i de Justícia de Bèlgica, Jan Jambon i Koen Geens, van presentar la seva dimissió dos dies després dels atemptats de Brussel·les.

El primer ministre, Charles Michel, va rebutjar llavors el gest però aquest divendres no ha tingut més remei que exigir la de Jacqueline Galant, la ministra de Transports. Segons es desprèn de diverses comunicacions internes, la dirigent liberal belga va ignorar i va mentir sobre dos informes confidencials de la Comissió Europea en què s'alertava de l'existència de greus deficiències en els aeroports de Brussel·les.  Es tracta de la primera dimissió al més alt nivell polític que té lloc des dels greus atemptats del passat 22 de març a l'aeroport de Zaventem i l'estació de metro Maelbeek, en què van morir 32 persones.

La pressió des de feia dies s'havia tornat insostenible i Michel acabava exigint aquest divendres el seu cap. “La dimissió respon a les revelacions a la premsa ahir a la nit sobre els informes de la Comissió sobre la seguretat dels avions”, admetia el primer ministre.

“No puc acceptar que aquest element no es donés a conèixer ahir al Parlament”, advertia el màxim responsable del Govern sobre els dos informes elaborats per la Comissió Europea el 2011 i 2015 i sobre els quals es va parlar dijous en la seu parlamentària.

FALTA DE PERSONAL

Galant havia negat fins ara que tingués coneixement de l'existència d'aquests documents, en què s'alertava de la falta de personal i dels problemes d'organització a l'aeroport de Zaventem, ni que haguessin sigut transmesos al seu gabinet. Però diverses comunicacions internes del seu ministeri filtrades per la premsa belga després de les explicacions de Michel van posar de manifest dijous a la nit que el gabinet de Galant no sols estava al corrent, sinó que va analitzar els resultats de l'auditoria en una reunió celebrada el 23 de març de 2015 a la qual va assistir un dels seus consellers i la cap de gabinet adjunta.

Segons la premsa belga, els inspectors europeus ja van alertar sobre les greus deficiències existents en el control dels aeroports belgues en dos informes elaborats després de dues auditories fetes el juny de 2011 i el març de 2015, tal com permet el reglament 300/2008.

El resultat, constata carències importants. La impossibilitat de realitzar inspeccions per falta de recursos –tenen sis inspectors segons la premsa belga-, la inexistència d'un pla nacional de seguretat o una política de formació defectuosa.

Notícies relacionades

La Comissió Europea ha eludit aquest divendres entrar a valorar el contingut dels informes però ha explicat que des del 2004 fins al 2014 s'havien realitzat 14 inspeccions i que tots els aeroports europeus disposen d'un elevat nivell de seguretat.

Interrogada sobre si existeix una llista d'aeroports més o menys segurs indicaven que no existeix pel mer fet que “tots són molt segurs” encara que admeten que el reglament preveu un full de ruta per corregir les possibles deficiències detectades. “En el cas hipotètic de deficiències s'enumeren i s'estableixen dates de rectificació”, explicava un portaveu comunitari sense aclarir si Bèlgica és un dels que han hagut de prendre mesures.

Prohibit anar amb motxilla a la manifestació

Bèlgica celebrarà finalment aquest diumenge la manifestació contra el terror i l'odi convocada després dels atemptats i posposada a petició del Govern per motius de seguretat. Tindrà dos punts de sortida, la plaça comunal del barri de Molenbeek i l'estació de tren del nord i un punt d'arribada comuna: la plaça de la Borsa i d'allà a la plaça Fontainas. Les autoritats de Brussel·les capital han demanat als belgues que hi vagin en transport públic i que s'abstinguin de portar motxilla. “Per motius de seguretat, estaran prohibides al llarg de tota la marxa”. La policia espera l'assistència de 15.000 persones.