PROCÉS AL PAÍS SUD-AMERICÀ

Kirchner va a judici amb el suport de milers de seguidors als carrers de Buenos Aires

L'expresidenta acusada de "defraudar a l'Estat" carrega contra l'actual mandatari Macri per aparèixer als 'papers de Panamà'

El procés obert a l'exdirigent argentina ha aguditzat la divisió i polarització política que es viu al país

Cristina Fernández de Kirchner fa sortir els seus seguidors al carrer després de declarar davant el jutge. / REUTERS / M. BRINDICCI / VÍDEO: ATLAS

Cristina Fernández de Kirchner fa sortir els seus seguidors al carrer després de declarar davant el jutge.
lpedragosa33525107 former argentine president cristina fernandez de k160413183736

/

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Acompanyada al carrer per una multitud que suportava estoicament la pluja, Cristina Fernández de Kirchner va recuperar ahir durant unes hores l’exclusiu protagonisme de la política argentina. El centre de l’escena no va ser aquesta vegada una tribuna, sinó els tribunals, a prop del port de Buenos Aires. L’expresidenta argentina havia sigut citada pel jutge federal Claudio Bonadío en el marc d’una causa en què s’investiga la fixació del preu del dòlar per part del Banc Central (BCRA). Fernández de Kirchner es va negar a declarar, va recusar el magistrat i va presentar un escrit en què acusa el Govern de Mauricio Macri de dirigir un complot contra ella juntament amb la justícia.

     «No els tinc por. Afrontaré aquest procés i qualsevol altre que vulguin fabricar-me», va escriure en un comunicat, text que després va repetir en un míting que va sorprendre l’actual Govern per la multitud que va congregar. «Estic segura que si poguessin prohibir la lletra K de l’abecedari ho farien», va dir l’exmandatària. «Si toquen Cristina, quin quilombo (embolic) s’armarà», van cridar els seus seguidors.

    Bonadío, un jutge que Fernández de Kirchner ha qualificat d’«extorsionador», investiga si l’anterior Govern «va defraudar a l’Administració pública» per vendre dòlars a un preu inferior al del mercat. L’exmandatària va atribuir la milionària pèrdua a les actuals autoritats, perquè van devaluar el 40% la moneda. Segons ella, cada cop que un moviment «nacional i popular» és enderrocat o finalitza el seu mandat, els que el succeeixen utilitzen «de forma sistemàtica la desqualificació dels seus dirigents, atribuint-los greus delictes, corrupció generalitzada i béns mal haguts».

    Aquests antecedents, va afegir, «ajuden a comprendre què passa actualment». La història «es repeteix i el passat torna a atrapar els argentins: endeutament extern, devaluació, acomiadaments, persecucions polítiques, cops de tarifa en serveis públics essencials, estampides imparables de preus, comerços tancats, indústries en crisi, censura i retallada de la llibertat d’expressió».

    Per Fernández de Kirchner, la present «tragèdia» té part de «comèdia» quan es veu que els «croats contra la corrupció són els mateixos» de l’era neoliberal. Un cognom que «va estar indissolublement lligat a escàndols i negociats amb l’Estat», va dir l’exdirigent sobre Macri, en referència al pare del president i amo d’una de les grans fortunes argentines, encara que sense nomenar-lo,

    

«PLA D’AJUST I MISÈRIA» 

Per a l’exmandatària argentina, «el pla d’ajust i misèria torna a requerir una vegada més la difamació per ser implementat». Aquesta metodologia «es replica a escala regional com una matriu dissenyada per experts d’altres latituds», va assenyalar, en al·lusió al Brasil.

    Segons Fernández de Kirchner, els mitjans de comunicació han «agegantat» la causa per la qual ha sigut citada davant els tribunals. «Als mateixos mitjans estrangers que van denunciar a escala global l’escàndol dels papers de Panamà els crida l’atenció el tracte que rep Macri, implicat en el cas, i ho comparen amb el tracte que hauria rebut jo si hagués sigut la involucrada».

    Fernández de Kirchner es va preguntar davant de la multitud com hauria reaccionat la premsa local si haguessin trobat un compte offshore seu. «Es passen el temps buscant la ruta dels diners K però s’han trobat amb la dels diners M».

    L’expresidenta s’ha vist forçada a suspendre el seu retir de tres mesos al paradís patagònic que posseeix. No serà l’última vegada que torni a Buenos Aires per fets judicials. «He guardat un respectuós i democràtic silenci per respecte a la voluntat popular», va assegurar.

Notícies relacionades

    Exercint el paper opositor per excel·lència que s’espera d’ella, es va queixar de l’«odissea» que significa anar ara a comprar al supermercat, on fins i tot es venen «taronges espanyoles». I va demanar als seus simpatitzants que no s’enfadin amb aquells que van votar Macri confiats que no faria el que va fer. «Hem d’estar units en un gran front ciutadà. La factura de la llum i del gas l’han de pagar els K i els que no ho són. No esperin salvadors ni messies. És important unir-se. Pel que fa a mi, no es preocupin. Vostès saben que voluntàriament i explícitament he renunciat a tenir furs. No els necessito. Tinc els furs del poble».

    I es va acomiadar amb una menció a la pluja que havia cessat. «¿Van veure? Va sortir el sol. El sol sempre surt». 

Els escàndols que afecten l'expresidenta

L’imponent hotel a la Patagònia pertanyent a Cristina Fernández de Kirchner també està sent investigat actualment pels negocis que hi feia amb alguns empresaris com Báez i Cristóbal López, que suposadament llogaven per sumes milionàries  les   habitacions del luxós hotel sense que després fossin ocupades.