Un diputat afganès amenaça una periodista de "tallar-li el nas"

La reportera li va preguntar si la violació en el matrimoni havia de ser considerada violència conjugal

El diputat afganès Hanafi amenaça una periodista de tallar-li el nas. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

Un diputat electe afganès ha desfermat una allau de crítiques després d'amenaçar de "tallar el nas" d'una periodista que el va interrogar sobre la violació en el si del matrimoni, un tema tabú al país on els drets de la dona estan constantment trepitjats.

La seqüència dura només 30 segons però ha sigut retuitejada més de 4.000 vegades des que la web informativa Vice la va penjar dissabte. La periodista Isobel Yeung li pregunta al diputat Naxir Ahmad Hanafi per què s'oposa al projecte de llei per eliminar la violència contra la dona. El text va estar sotmès al vot del Parlament el 2009 però mai s'ha arribat a aprovar a conseqüència de la forta oposició de certs diputats.

"¿La violació d'un marit a la seva dona és una forma de violència conjugal?", pregunta la periodista al diputat de Herat, a l'oest de l'Afganistan, per afegir: "Des del seu punt de vista, ¿qui ha de ser castigat, el marit o la dona?. El diputat també dóna classe de religió islàmica a diverses universitats i escoles alcoràniques.

Notícies relacionades

"Existeix una forma de violació a casa vostra i una altra a la nostra, en l'islam", li replica el diputat. Quan la periodista es disposa a abundar sobre el tema, el polític la interromp i, mirant a un grup d'homes asseguts al costat, li replica: "Us podria donar un home afganès que us tallés el nas". Hanafi ha negat a Radio Free Europe l'autenticitat del vídeo. Hi ha precedents d'aquesta pràctica al país afganès. Sense anar més lluny, al gener, un home afganès de 25 anys va tallar el nas de la seva dona després d'una disputa conjugal en una regió aïllada de l'Afganistan.

La igualtat entre sexes ha progressat a l'Afganistan des de la caiguda del règim dels talibans el 2001, però el patriarcat encara domina al país conservador.