ESCÀNDOL MUNDIAL D'EVASIÓ DE CAPITALS

La família Thyssen també apareix en els 'papers de Panamà'

L'advocat de la família confirma la propietat d'una empresa 'offshore' però apunta que Hisenda en té "ple coneixement"

thyssen2

thyssen2 / JOAN CASTRO/ICONNA

2
Es llegeix en minuts

La família Thyssen-Bornemisza, propietària d'una col·lecció privada d'art que constitueix el nucli del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, també apareix en els registres del bufet panameny Mossack Fonseca, la filtració de documents de la qual ha desencadenat l'escàndol d'evasió fiscal batejat amb el nom de 'Papers de Panamà'.

D'acord amb un article publicat aquest divendres pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), amb seu a Washington i que ha liderat la investigació juntament amb el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', els Thyssen-Bornemisza apareixen en els documents juntament amb altres destacades figures del mercat de l'art.

Un advocat de la família ha confirmat la propietat d'una empresa 'offshore', però ha aclarit que les autoritats fiscals espanyoles "en tenen ple coneixement". De fet, segons 'El Confidencial', la majoria d'espanyols que tenien fons a Panamà els van regularitzar arran de l'amnistia fiscal del 2012 aprovada pel Govern de Mariano Rajoy.

OBRES DESAPAREGUDES

El mercat de l'art apareix esquitxat per les revelacions de l'escàndol fiscal. Els 'papers de Panamá' revelen operacions opaques que en alguns casos afecten judicis en marxa per la propietat d'obres desaparegudes i giren al voltant d'obres d'artistes de la talla de Van Gogh, Picasso, Rembrandt i Modigliani.

Els documents ajudarien a localitzar per exemple, el possible parador de l'obra desapareguda d'Amadeo Modigliani 'Home assegut amb un bastó'. La pintura de l'artista italià, valorada en uns 25 milions de dòlars, fa dècades que està desapareguda després que els nazis la confisquessin al seu propietari jueu, encara que el seu legítim hereu sospita que aquesta es troba en mans de la família Nahmad, una de les més poderoses del món de l'art.

Després que una investigació privada apuntés que els Nahmad (originaris de Síria i el Líban) van obtenir l'obra en una subhasta el 1996, el nét del jueu a qui li va ser confiscada va presentar una demanda que encara manté les dues parts enfrontades. Als jutjats, la família Nahmad sempre ha sostingut que no té el Modigliani, però els 'papers de Panamà' revelen que aquesta controla la companyia "offshore" International Art Center, que sí que posseeix l'obra d'art. Segons els documents de Mossack Fonseca, David Nahmad, la cara més reconeguda de la família, és el propietari únic de l'empresa des del 2014, encara que els Nahmad l'han controlat durant 20 anys.

LA NÉTA DE PICASSO

Notícies relacionades

Encara que potser el més significatiu, el cas dels Nahmad només és un exemple dels múltiples vincles entre el mercat de l'art i el bufet Mossack Fonseca, els documents dels qual demostren, segons l'ICIJ, que és una "indústria poc regulada on l'anonimat s'utilitza sovint per protegir tota mena de comportaments qüestionables"".

A més dels Nahmad, entre els papers també hi surten els noms de la família grega Goulandris, que es troba al centre d'una batalla legal sobre el parador de 83 obres d'art desaparegudes. Altres noms del món de l'art inclouen la néta del pintor malagueny Pablo Picasso, Marina Ruiz Picasso, i el magnat xinès Wang Zhongjun