LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump demana "algun tipus de càstig" per a les dones que avorten

El magnat rectifica poc després per l'allau de crítiques rebudes i apunta ara als metges

Trump demana "algun tipus de càstig" per a les dones que avorten

SCOTT OLSON (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L'aspirant republicà a la Casa Blanca Donald Trump ha tornat a desencadenar la polèmica després de defensar la idea d'imposar "algun tipus de càstig" a les dones que avortin. Trump, que es declara a favor d'il·legalitzar els avortaments tret d'algunes excepcions, es va expressar així al ser pressionat durant una entrevista a la cadena MSNBC perquè definís quines conseqüències tindria aquesta prohibició.

Després de diversos intents d'esquivar la pregunta i al ser qüestionat directament, el magnat va dir: "La resposta és que hi ha d'haver algun tipus de càstig" per a la dona. Trump va assegurar que no tenia una opinió sobre quina classe de mesures haurien de ser i va reconèixer que es tracta d'una qüestió "molt complicada".

Preguntat sobre com s'aplicaria una il·legalització de l'avortament, el precandidat republicà va dir que probablement es "tornaria a una posició com la que hi va haver, en què la gent, potser, aniria a llocs il·legals". "Però ho has de prohibir", va defensar Trump, que es va declarar "pro vida", un missatge en què ha insistit durant la seva campanya, quan prèviament havia recolzat el dret a l'avortament.

Notícies relacionades

Les paraules de Trump van generar una allau de crítiques procedents fins i tot de l'entorn republicà -com les del candidat John Kasich-, que han forçat els responsables de la campanya del magnat a emetre un breu comunicat retractant-se i apuntant al col·lectiu mèdic. Així, el comunicat afirma que l'assumpte de la prohibició de l'avortament i dels possibles càstigs a la dona "no és clar i ha de tornar a ser traslladat als estats per a la seva determinació". "Com Ronald Reagan, sóc pro vida amb excepcions, que he assenyalat en nombroses ocasions", assenyala Trump a la nota.

I apunta als metges al considerar que hauria de ser "legalment responsable" qui practica l'avortament, i no la dona. "El doctor o qualsevol altra persona que practiqui aquest acte il·legal amb una dona n'hauria de ser el responsable legalment, no la dona. En aquest cas la dona és la víctima, i també ho és la vida que porta al seu si", afegeix.